Balkanfest kao nova manifestacija u Beču

09:41, 10.09.2020.
Zajednica srpskih klubova u Beču zajedno sa udruženjem Dunav i u saradnji sa predsjednikom 10. bečke opštine Favoriten gospodinom Marcusom Franzom organizuje 26. septembra 2020. godine prvi Balkanfest u Bečkoj opštini Favoriten.

Tim povodom od 25. septembra od 19:00 časova u prostorijama Zajednice biće organizovano predavnje prof. dr Predraga J. Markovića, direktora Instituta za savremenu istoriju iz Beograda na temu: Uloga Srba u razvoju evropske kulture, a potom će biti priređen svečani koktel za učesnike festivala, saradnike udruženja Dunav i Zajednice, kao i predstavnike institucija grada Beča.

Sljedeći dan 26.09. na Colmbusplatzu u 10. bečkoj opštini od 12 časova održaće se javno snimanje emisije ,,Žikina šarenica“, kao i snimanje kadrova za Jutarnji program i emisiju ,,Pravac“ televizije Pink. Urednik i voditelj programa je Živorad Žika Nikolić. Biće to prilika da se aktivnosti srpske zajednice i ljudi  iz Beča predstave u ovim emisijama nacionalne televizije Pink koja će naravno pored aktivnosti migranata Srba u Austriji predstaviti i neke znamenitosti, kulturne i istorijske institucije grada Beča. Od 15:00 časova biće kulturni program u sklopu festa na kome učestvuju muzičke i plesne grupe iz opštine Favoriten, a gdje će se predstaviti i kulture, kao i kulinarske čarolije država iz koje ove grupe dolaze.

Od 18:00 časova je koncert Banjalučke filharmonije na otvorenom. Ovo je drugo gostovanje Banjalučke filharmonije u Beču poslije prošlogodišnjeg učestvovanja filharmonije na Danima Srbije i Srpske u Austriji čijem učešću je pomoglo Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, udruženje Dunav i Zajednica srpskih klubova u Beču. Pokrovitelj cjelodnevne manifestacije jesu predsjednik 10. bečke opštine Favoriten Marcus Franz.

Takođe ovom prilikom mole se sva zainteresovana udruženja, zajednice i institucije koji imaju nešto da predstave, da se jave putem e-mail adresa na [email protected] ili [email protected] i na taj način omoguće svoje učešće na ovoj manifestaciji.

Medijski komprovitelji ove manifestacije jesu bečki portal Dunav.at i televizija Pink.