Dmitrij Karžov

Apsurdna zabrana ulsaka Prilepinu u BiH

  • 01.09.2018. 20:07

Ruski pisac, pjesnik i novinar Dmitrij Karžov, koji kao član delegacije ruskih pisaca iz Murmanska boravi u Republici Srpskoj, ocijenio je da je apsurdna zabrana ulaska u BiH ruskom književniku Zaharu Prilepinu, jer je riječ o velikom piscu.

Karžov je rekao da Prilepina lično poznaje i da je riječ o velikom ruskom patrioti. 

On je istakao da je razgovor sa drugim slovenskim narodima i kulturama suština ove ekspedicije pisaca i članova Saveza pisaca Ruske Federacije, koji su na "Slovenskom putu" već posjetili Poljsku, Češku, Slovačku, Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. 

"Počeli smo prije 20 godina i biramo u koje gradove i zbog čega dolazimo. Govorimo sami o sebi, vama donosimo Rusiju, ali želimo i da lično vidimo kako vi živite. Želimo da se povezujemo i kažemo vama kako mi živimo", rekao je Karžov danas novinarima u Banjaluci. 

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević, koji je domaćin delegaciji pisaca iz Murmanska, rekao je da mu je čast što su umjetnici iz Rusije osjetili potrebu da se upoznaju sa Srpskom. 

"Dogovorili smo saradnju i potrudićemo se da narednih godina uradimo prevode srpskih i ruskih pjesnika u zajedničkom almanahu. Pokušaćemo i da se družimo svake godine u Banjaluci ili u Murmansku", rekao je Bjelošević nakon prijema u Udruženju književnika za ovu desetočlanu delegaciju ruskih pisaca. 

On je rekao da se umjetnici iz Murmanska interesuju za rad Udruženja i ovdašnje književno stvaralaštvo, te da će tom planu nastaviti međusobnu saradnju. 

Pisac, pjesnik i novinar Ilija Nagradov je rekao da su ostvarili brojne i plodne veze sa piscima u slovenskim državama. 

"U Banjaluci smo lako ostvarili dogovor o zajedničkim izdanjima. Inače, u Rusiji se malo zna o savremenim srpskim piscima tako da će ova posjeta biti dragocjena", naveo je Nagradov i dodao da su u Srpskoj i Srbiji naišli na veliku dobrodošlicu, što govori o bliskosti Srba i Rusa. 

Ruski pisci su tokom posjete Banjaluci danas posjetili Muzej pozorišnih lutaka u Dječijem pozorištu Srpske gdje su pogledali predstavu "Odisej, San o povratku" i prisustvovali svečanom otvaranju pozorišne sezone. 

Za ruske pisce i umjetnike večeras je organizovan i prijem u Kulturnom centru "Ruski mir" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske. 

Ruski pisci bi sutra u 11.00 časova trebalo da budu primljeni kod predsjednika Srpske Milorada Dodika, poslije čega bi trebalo da otputuju u Bijeljinu, gdje će posjetiti nekoliko pravoslavnih manastira i dan kasnije imati prijem kod vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija. 

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм