Sajam knjiga Beograd

ANURS dobitnik specijalnog priznanja

  • 25.10.2018. 15:46

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) dobitnik je specijalnog priznanja za izdavača, kao i nagrade za najboljeg izdavača iz dijaspore na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, saopštio je žiri.

Dobitnik specijalnog priznanja za izdavača je i Zavod za udžbenike iz Beograda. 

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodijeljena je i Izdavačkom preduzeću "Pravoslavna reč" iz Novog Sada za knjigu "Spomeničko blago Republike Srpske" autora LJiljane Ševo, Društvu članova Matice srpske u Crnoj Gori iz Podgorice, te Akademskoj knjizi iz Novog Sada za djelo "Istorija američke književnosti" Radojke Vukčević. 

Nagrada Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala "Prometeju" iz Novog Sada i "Službenom glasniku" iz Beograda, prenijeli su beogradski mediji. 

Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga "Crnjanski - biografija jednog sećanja" Mila Lompara, koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada. 

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je djelu "Jasenovac-Aušvic-Balkana - ustaška imperija okrutnosti" Gideona Grajfa koju su objavili Institut za Holokaust "Šem olam", Akademski koledž Ono iz Tel Aviva i Fondacije za projekte edukacije za Holokaust, u saradnji sa Poljskim projektom za reastauraciju jevrejskih grobalja. 

Dječija knjiga godine je "Gospodar solitera i druga čuda" Miladina Ćulafića u izdanju Srpske književne zadruge. 

Specijalno priznanje za knjigu dobila su izdanja "Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima" đakona Aleksandra Praščevića Izdavačke fondacije Srpske pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i "Ivo Andrić-Večiti kalendar maternjeg jezika" koju je priredio Miro Vuksanović, a izdavači su "Makarije", "Obodsko slovo" i "Hercegovina izdavaštvo". 

Dobitnici specijalnog priznanja za knjigu su i izdanja "Manastir Svete Trojice Stanjevići 1338-2018" u izdanju "Svetigora" sa Cetinja, "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku" Milovana J. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića "Obeležje plus" iz Beograda i "Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića u izdanju SANU. 

Specijalna nagrada za strip dodijeljena je prvi put i to za djelo "Sat" Vujadina Radovanovića za crtež i Dragana Lazarevića de Lazara za scenario u izdanju "Pčelice" iz Čačka. 

Odluku je donio žiri kojim je predsjedavao Dragan Simeunović, a članovi su bili Slobodan Kanjevac, Milica Lilić, Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević. 

Nagrada "Bogdan Kršić" za najljepšu knjigu dodijeljena je naslovu "Ikone stila Srbije" Nede Todorović i Radmile Stanković, u opremi Aleksandre Janković, a u izdanju "Zepter Book"-a iz Beograda. 

Najljepša dečija knjiga je "Princeza Sofija" autorke Vesne Aleksić, u opremi Dušana Savića i sa ilustracijama Bojane Stojanović, a u izdanju "Kreativnog centra" iz Beograda. 

Specijalno izdanje za mladog dizajnera uručeno je Jeleni Vasiljević za knjigu "Hoster Beatrice: Miloša Švonje "Prometeja" iz Novog Sada. 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.