Književnost

Aćim Todorović nominovan za "Šantićevu nagradu"

15:17, 17.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pjesnik iz Vlasenice Aćim Todorović nalazi se među 14 pjesnika koje je stručni žiri Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Mostara uvrstio u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu "Aleksa Šantić".

"Knjiga koju sam poslao na konkurs i koja je nominovana za nagradu pripada ljubavnoj poeziji. Naziv joj je `Na usni kap meda`", rekao je Todorović. 

On ističe da ulazak u uži izbor za ovu nagradu, koja će biti dodijeljena 28. oktobra na zatvaranju "Šantićevih večeri poezije" u Vladičanskom dvoru u Mostaru, doživljava kao veliku satisfakciju za dalji rad budući da dolazi iz male sredine. 

Todorović je pažnju javnosti na sebe skrenuo prvom zbirkom pjesama "Zamah nad životom", koja je nastala u ratu, a kaže da je svestran pisac i da su u njegovom stvaralaštvu sve teme ravnopravno zastupljene, od socijalnih, društvenih i ljubavnih, do rodoljubivih i patriotskih. 

Do sada je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama u Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji. 

Od nagrađenih djela ističe roman "Jauk grobne tišine", koji je prošle godine Udruženje književnika Republike Srpske uvrstilo među najznačajnija književna ostvarenja u Srpskoj. 

Nagrađen je i "Zlatnom značkom" opštine Vlasenica za razvoj kulture, Ordenom vojvode Živojina Mišića za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Srbiji, prvom nagradom na "Sterijinim stazama" u Beogradu, poveljom Kluba pisaca "Savovanje" iz Šamca i drugim značajnim priznanjima. 

Todorović je i predsjednik regionalnog Književnog kluba "Luča" u Vlasenici i osnivač manifestacije "Lučinih književnih susreta", koja svake godine u Vlasenici okupi više desetina književnih stvaralaca iz regiona. 

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.