Windows bi uskoro mogao pokretati i Android aplikacije?

10:11, 27.11.2020.
Thumbnail
Dugo vremena Microsoft je “dizao nos” na sve što nije bilo Windows. Jer, po njima, svi ostali bili su manje vrijedni. No posljednjih godina ta se filozofija mijenja i Microsoft postaje sve otvoreniji i za otvoreni kod, ali i za saradnju s drugim operativnim sistemima.

Posljednje špekulacije koje su se ovih dana pojavile govore kako bi već sljedeće godine korisnici mogli na svojim Windows računarima koristiti Android aplikacije.

Tako navodno Microsoft planira ažurirati svoje sisteme kako bi korisnici mogli direktno na svoje računare preuzimati instalacijske pakete za aplikacije u Androidu. To su mogli i sad, ali im je za pokretanje tih aplikacija trebao poseban program (emulator), što nije uvijek bilo baš najsretnije rješenje.

Prema informacijama do kojih je došao Windows Central, Microsoft planira integrisati Android aplikacije u operativni sistem Windows 10 do jeseni 2021. godine. To bi ujedno značilo i velike promjene u samom operativnom sistemu, ali i otvorilo prostora za nove mogućnosti i stvaranje univerzalnog ekosistema.

Pitanje je samo što o tim Microsoftovim planovima misle u Googleu. Naime, oni su uložili mnogo vremena i novca u razvoj vlastitog operativnog sistema za računare (ChromeOS), koji već može bez problema pokretati aplikacije temeljene na Androidu.

No s obzirom na to da su sve te informacije zasad još na bazi špekulacija i nagađanja jer u Microsoftu ne žele ništa otkrivati, čini se kako ćemo na više informacija morati pričekati do sljedeće jeseni.(noob.ba)