Windows 10 bug može oštetiti podatke na disku

09:25, 18.01.2021.
Microsoft je najavio zakrpu za bizaran Windows 10 bug, koji omogućava da se putem jednostavnih operacija oštete podaci na hard disku. Bug je otkriven tokom ove sedmice i okarakterisan je kao „opasan“.

On dozvoljava hakerima da u ZIP fajl, pa čak i u Windows prečicu, sakriju zlonamjerni kod. Da bi se trigerovala maliciozna prečica dovoljno je da Windows 10 korisnik raspakuje ZIP fajl, ili da pogleda u folder u kome se ona nalazi. Tada će ona automatski pokrenuti proceduru za oštećenje podataka na hard disku.

Ova greška je potvrđena i navedeno je da postoji više načina da se kroz nju trigeruje oštećenje NTFS strukture podataka. Interesantno je ona u Windows-u 10 postoji skoro tri godine.

Pronađeno je i da isti maliciozni kod može da se pokrene i kroz web browser. Dovoljno je da se on kopira u adresno polje u browser-u. Srećom, rješenje nije mnogo komplikovano. Navedeno je i da greška ne zahtijeva od korisnika da ima administratorska prava da bi se pokrenula, niti zahtijeva specijalne dozvole za upis podataka na disk. Restartovanjem računara i pokretanjem Windows chkdsk procesa, najčešće mogu da se oporave oštećeni zapisi na disku.

Ipak, taj proces nije uvek moguće završiti automatski. U pojedinim slučajevima potrebna je i manuelna intervencija kako bi se oporavili oštećeni disk zapisi. To administratorima sistema u enterprise sistemima može da predstavlja dodatni problem, u slučaju da chkdsk proces ne uspije da popravi oštećenje. Microsoft je odmah reagovao i naveo je da će u nekom od budućih update-a sistema obezbediti zakrpu.