Popularna platforma

Viber ima dobre vijesti oko nestajućih poruka u grupnim razgovorima

  • Izvor: Agencije
  • 20.10.2021.22:35

Povodom mjeseca u kojem će pojedinci osnažiti da poduzmu mjere koje se tiču zaštite podataka i Viber takođe najavljuje globalno uvođenje funkcionalnosti nestajućih poruka u grupnim razgovorima.

Ova funkcionalnost je dostupna od juna 2020. u individualnim razgovorima, a od sada učesnici mogu jednostavno uključiti i isključiti tu odliku u bilo kojem grupnom četu te odrediti žele li da poruke nestanu nakon 10 sekundi, jednu minutu, sat ili jedan dan nakon čitanja.

Na uređajima koji koriste Android 6 ili noviji, Viber će u potpunosti onemogućiti prosljeđivanje, kopiranje ili snimanje zaslona poruke kada je aktivirana opcija nestajanja. Za starije verzije Androida i sve korisnike iOS-a, članovi grupnog četa biće automatski obaviješteni ako bilo koji član napravi snimak zaslona poruke koja će nestati. Odlika se može primijeniti na bilo koju vrstu poruke, uključujući fotografije i naljepnice.

Komunikacija s firmama

Korisnici takođe mogu imati povjerenja u svoju sigurnost dok putem četova komuniciraju s firmama. Sve brendove koje žele imati službenu poslovnu prisutnost na Viberu ručno pregledava i odobrava Viberov tim, a brendovi su dužni prihvatiti pravila o privatnosti korisnika za komunikaciju s korisnicima. Provjereni poslovni profili dobivaju "plavu kvačicu" - znak autentičnosti koji korisnicima pokazuje da je brend pouzdan, što omogućuje transparentniju komunikaciju između korisnika i brendova. Pored toga, službeni poslovni račun može sadržavati podatke o brendu, logotipu, adresi i telefonskom broju - sve kako bi korisniku olakšalo provjeru i prepoznavanje stvarnog računa.

Tokom cijelog oktobra Viber dijeli savjete o sigurnosti putem poruka i video materijala u svojim lokalnim zajednicama kako bi edukovao korisnike na koji način mogu prilagoditi i kontrolisati različite aspekte svoje privatnosti u aplikaciji.

Viber se 2020. godine pridružio kampanji #StopHateForProfit kako bi pokazao svoju trajnu podršku zaštiti korisničkih podataka te je istovremeno prekinuo i sve poslovne veze s Facebookom. O ovom je koraku, u svom najnovijem istraživanju, pisao je Mozilla Foundation gdje je Viber prepoznat, s opšte pozitivnom ocjenom, kao kompanija koja kvalitetno pristupa svom radu na zaštiti privatnosti, poručuju iz Vibera.

(Tportal.hr)

Tagovi: