Džekson Palmer

Tvorac poznatog novčića: "Kriptovalute su desničarska, hiperkapitalistička tehnologija"

  • Izvor: B92
  • 18.07.2021.16:19

Džekson Palmer je osoba koja nije pretjerano poznata u javnosti ili aktivna na društvenim mrežama, ali kada nešto objavi, to se čita sa velikom pažnjom.

Palmer je, naime, jedan od autora dodžkoina, kriptovalute koja je stvorena iz šale, kako bi se ukazalo na probleme u kriptosvijetu.

On i njegov kolega, Bili Markus, kreirali su 2013. godine ovu kriptovalutu kao odgovor na rast vrijednosti raznih kriptovaluta i altkoina, po njihovom mišljenju bezvrednih.

Satiričnim pristupom dodžkoinu htjeli su da se tom trendu prije svega narugaju, o čemu svjedoči i činjenica da se Markus za potrebe kriptosvijeta ponekad predstavlja i kao "Šibetoši Nakamoto", naglašavajući da je dodžkoin prije svega "mim kriptovaluta" bez ikakve vrijednosti, osim špekulativne.

Palmer je ovog puta došao u centar pažnje svojim objavama na Tviteru, u kojima se kritički direktno i snažno obrušio na cijeli svijet kriptovaluta.

Veliki se bogate na račun malih

Poručio je, prije svega, da se neće više baviti kriptovalutama niti će objavljivati išta o njima, a u podužem nizu je objasnio i svoje stavove o njima. 

"Nakon godina proučavanja, sada vjerujem da su kriptovalute inherentno desničarska, hiperkapitalistička tehnologija izrađena da bi povećala bogatstvo svojih zagovornika kroz kombinaciju izbjegavanja poreza, manjeg regulatornog nadzora i vještačke prisilne oskudice", započinje on.


Palmer nastavlja: "Iako se tvrdi da je decentralizovana, industrija kriptovaluta pod kontrolom je moćnog kartela bogatih likova koji su, s vremenom, evoluirali i pretvorili se u iste one institucije i povezani su s istim centralizovanim finansijskim sistemom koji su namjeravali da zamjene."

Prema njemu, kriptoindustrija iskorišćava sumnjive poslovne veze, kupuje influensere i medije, te perpetuira kult brzog bogaćenja, a sve je dizajnirano tako da izvuče još novca od finansijski očajnih i naivnih ulagača. Oni "na vrhu" profitiraju od malih i ranjivih igrača, i to je od početka gotovo jedini cilj kriptovaluta.

One, kaže Palmer, iskorišćavaju najgori dio današnjeg kapitalističkog sistema (korupciju, prevare i nejednakost), a tehnički onemogućavaju nadzor, regulativu i oporezivanje koji bi mogli štititi prosječnu osobu. Mali ulagači za sve su "sami krivi", a veliki koji manipulišu tržištem ispadaju "geniji".Nemoguće je o tome raspravljati


Svaka kritika ovog svijeta povlači za sobom reakciju velikih igrača koji kontrolišu tržište i njihovih klijenata koji se nadaju postati milijarderi – pa je svaka javna debata u dobroj veri nemoguća, prenosi Bug.

Zbog svih ovih razloga Palmer je odlučio da se ne bavi kriptovalutama, niti da gubi energiju na diskusije. To prepušta onima koji imaju snage za to, te poručuje kako "nove tehnologije mogu učiniti svijet boljim mjestom, ali ne kada su odvojene od svojih temeljnih politika ili posljedica za društvo".