TikTok ostaje u Americi: Microsoft preuzima aplikaciju

11:25, 05.08.2020.
Aplikacija TikTok definitivno je danas među najpopularnijim među najmlađim korisnicima mobilnih telefona. Ipak, velika popularnost nosi i veliku odgovornost, a javnost je od samog početka zabrinuta zbog ugrožene privatnosti korisnika, kao i netransparentnog poslovanja kompanije, koja dolazi iz Kine.

U petak je američki predsjednik Donald Tramp rekao da će zabraniti TikTok u SAD, gdje ga dnevno koristi više od 80 miliona ljudi. Trampu je ovo, navode pojedini mediji, bio samo izgovor da započne još jednu bitku u trgovinskom ratu koji između Amerike i Kine bjesni već neko vrijeme.

No, čini se da se pronašlo rješenje da do ovoga ne dođe.

Kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok, sklopila je dogovor sa američkom kompanijom Microsoft. Prema dogovoru, ByteDance će u potpunosti izaći iz priče kada je SAD u pitanju, te će Microsoftu prepustiti upravljanje aplikacijom.

To znači da će za privatnost korisnika i njihove podatke u Americi biti zadužena američka kompanija, a ukoliko Microsoft bude želio da prepusti upravljanje podacima nekoj drugoj američkoj kompaniji, to će biti moguće.