Sibirska Simba

Sparta, mladunče pećinskog lava je najbolje očuvana životinja iz ledenog doba

  • Izvor: Agencije
  • 05.08.2021.19:54

Pronađena u dubokom ledu sibirskog Arktika, mladunče pečinskog lava djeluje kao da spava.

Zlatno krzno male lavice ima ostatke blata, ali je neoštećeno. Njeni zubi, koža, meko tkivo i organi su mumificirani ali netaknuti. Iako je pre 28.000 godina posljednji put zatvorila oči, njene kandže su i dalje dovoljno oštre da ubodu naučnike koji je proučavaju.

Sibirska Simba, nazvana Sparta, jedna je od dva mladunca pećinskog lava - izumrlih velikih mačaka koje su lutale sjevernom hemisferom - koje su 2017. i 2018. pronašli lovci na kljove mamuta na obalama ruke Semjueljak na dalekom istoku Rusije.

Naučnici su u početku mislili da su mladunci srodnici jer su pronađeni 15 metara udaljeni jedno od drugog, ali nova studija je sada pokazala da nisu, odnosno da je razlika između njih 15.000 godina. Boris, drugo mladunče, ima 43.448 godina.

"Sparta je vjerovatno najbolje očuvana životinja iz ledenog doba koja je ikada pronađena. Manje više je netaknuta osim što joj je krzno malo zamršeno. Čak su joj i brkovi saluvani. Boris je malo više oštećen, ali je i on u dobrom stanju", rekao je Lov Dalen, profesor evolutivne genetike u Centru za paleogenetiku u Stokholmu i autor nove studije o mladuncima.

I Boris i Sparta su bili stari mjesec-dva kada su uginuli. Uzrok smrti još uvijek nije poznat. Istraživački tim ruskih i japanskih naučnika kaže da nema znakova da ih je ubio predator.

Snimci su pokazali da oba mladunca imaju ostećenja lobanje, dislocirana rebra i druga oštećenja na skeletu.

"S obzirom na to koliko su očuvani, bili su brzo sahranjeni. Možda su stradali u klizištu ili su upali u pukotinu permafrosta", rekao je Dalen. "U permafrostu se stvaraju velike pukotine tokom sezonskog otapanja i zaleđivanja".

U posljednjem ledenom dobu, Sibir nije bio pustara kao danas. Mamuti, vukovi iz tundre, medvjedi, vunasti nosorozi, bizoni i antilope su lutali ovim krajevima, kao i pećinski lavovi - nešto veći rođaci današnjih afričkih lavova.


Ne zna se kako su se pećinski lavovi adaptirali na surove visine, brze promjene klime, jake vetrove i ledene noći.

Studija, objavljena u žurnalu Quaternary, pokazala je da je krzno planinslih lavova slično ali ne i identično krznu mladunaca afričkog lava. Mladunci iz ledenog doba imali su gustu podlaku koja ih je čuvala od hladnoće.

Tagovi: