Long marč 5B

Prve slike rakete koja se otela kontroli: Olupine će pasti na naseljena područja

  • 07.05.2021.18:27

Astronomi su objavili prvu sliku kineske rakete Long marč 5B, koja se ove sedmice otela kontroli u svemiru i treba da u narednom periodu padne nazad na Zemlju - ali se ne zna tačno kad i gdje.

Projekat virtuelnog teleskopa sa sjedištem u Italiji uhvatio je letjelicu koja izgleda kao užareno svjetlo dok prolazi iznad robotskog teleskopa grupe "Elena".

Uslovi za snimanje

Kineska raketa našla se u naslovima ove sedmice jer se ispostavilo da će masivno 21-tonsko vozilo nekontrolisano pasti, uz mogućnost da se to desi u naseljenom području.

Raketa se kretala izuzetno brzo kada se vinula u visinu od preko 750 kilometara iznad teleskopa u srijedu uveče.

Đanluka Masi, astronom iz Projekta virtuelnog teleskopa, koji je snimio sliku, objasnio je kako je snimio raketu: "Dok je sunce bilo samo nekoliko stepeni ispod horizonta, pa je nebo bilo nevjerovatno svjetlo, učinilo je uslove za snimanje ekstremnim."

Upozorenje vlade

- Uprkos tome, naš robotski teleskop je uspio da uhvati snimak ovog ogromnog otpada - navodi Masi.

Svemirske agencije i astronomi širom svijeta prate put rakete Long marč 5B sa nadom da će se što bolje pripremiti za njen povratak na Zemlju.

Najnovije informacije pokazuju da se očekuje da će se srušiti na Zemlju u subotu 8. maja i vjerovatno je da će dijelovi olupine padati i na naseljena područja, upozorava američka vlada.

Tagovi: