Cirih

Ovo su tehnologije koje će, uz 5G mrežu, promijeniti svijet

08:58, 11.11.2019.
Na jubilarnom desetom Global mobajl broudbend forumu, koji se sredinom oktobra održao u švajcarskom gradu Cirihu, Huavej Vajerles X Labs objavio je dokument o osam ključnih tehnologija za koje se predviđa da će njihova primjena imati značajan tržišni potencijal u trenutku kada 5G globalno zaživi.

Ova godina ostaće upamćena po globalnoj afirmaciji i prihvatanju 5G komercijalnih proizvoda i usluga. Mreža nove generacije do sada je ostvarila veliki uspjeh zahvaljujući vrhunskom korisničkom iskustvu koji nudi, ali i ogromnom potencijalu za pokretanje i rast digitalne privrede.

Očekuje se i da će 5G promovisati industrijsku digitalizaciju kroz različite scenarije. U tom smislu u Huavejovom dokumentu izdvojeno je osam aplikacijskih domena koje su stvorene i unaprijeđene upravo zbog postojanja 5G mreže, piše cropc.net.

Primjena u aspektu B2B neophodno zahtijevaju prisutnost 5G mreže kako bi se osigurala visoka propusnost, niska latencija te izuzetna pouzdanost procesa. U Huavejovom dokumentu navedeni su primjeri primjene nove tehnologije i proizvodi koji će svakako obilježiti godine pred nama.

Provjera kvaliteta proizvoda (Klaud vižn i Klaud test za pametne fabrike)
Inženjerske mašine (Klaud teleoperejšn za pametne rudnike i luke)
Klaud video za siguran prelaz puta i mostova
Koordinisana kontrola za pametna skladišta
Igranje igrica u oblaku
VR iskustvo u oblaku
Nesmetana reprodukcija 4K i 8K videa na mreži
Prenos uživo u oblaku

"Huavej je u saradnji s partnerima i teleoperaterima istražio veliki broj inovativnih 5G tehnologija za više industrija. Te su tehnologije od sada stavljene u komercijalnu upotrebu. Huavej je bio i ostaće posvećen pružanju kvalitetnih 5G veza i afirmacije digitalne modernizacije industrije. Radujemo se i budućoj saradnji sa svim dionicima s kojima ćemo zajedno graditi svjetliju budućnost", izjavio je na forumu Riči Peng, direktor Huavej vajerles netvorka.