Ovo je razlog zbog koga ne bi više trebalo da koristite Facebook Messenger

12:23, 30.07.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Facebook je odavno objavio da radi na enkripciji za Messenger, ali ništa u vezi sa tim još uvijek nije preduzeo

Facebook je nedavno predstavio novu bezbjednosnu funkciju za Messenger, pomoću koje će korisnici ubuduće poruke moći da otključavaju skeniranjem lica. Ipak, stručnjaci za sajber bezbjednost su izrazili sumnju u to rješenje.

Prema tvrdnjama eksperta Zaka Dofmena, "end-to-end enkripcija predstavlja jedini način da se značajno poboljša bezbjednost korisnika pri upotrebi ovakvih aplikacija".

Facebook to zna, navodi Dofmen u tekstu za Forbes, i podsjeća da je ta kompanija odavno objavila da radi na enkripciji za Messenger, ali da ništa u vezi sa tim još uvek nije preduzela.

Facebook je, takođe, priznao da je dodavanje tog nivoa zaštite u Messenger tehnički veoma kompleksno i da zahtjeva godine.

Dofmen podsjeća na nedavni slučaj hakovanja više od 100 naloga poznatih korisnika Twittera, kada su hakeri ušli u njihove privatne poruke. To se dogodilo zbog toga što Twitterove poruke nisu šifrovane, pošto je "Twitter, kao i Facebook sa Messengerom, stao na pola puta".

Napad na Twitter je istakao ranjivost postojećeg pristupa kada neka internet platforma čuva ključeve za dešifrovanje privatne komunikacije korisnika. Ti ključevi mogu da se upotrijebe na zahtjev policije, ali takođe postoji rizik da bi sajber-kriminalci mogli na prevaru da ih zloupotrijebe.

U slučaju Facebooka postoji razlika između onoga što ta kompanija saopštava i onoga što radi, pa iako su dosta pričali o enkripciji ostaje nada da bi u budućnosti morala i da počne da je primjenjuju.

U međuvremenu, Zak Dofmen predlaže korisnicima Facebook Messengera da razmislite o korišćenju neke druge platforme za slanje kratkih poruka kao što su Signal ili Telegram.

(Telegraf.rs)