Zbog koronavirusa

Otkazan Svjetski mobilni kongres u Barseloni

22:21, 12.02.2020.
Izvor: Srna
Svjetski mobilni kongres u Barseloni, koji organizuje kompanija GSMA, otkazan je nakon što je od učešća odustao veliki broj tehnoloških i telekomunikacionih kompanija zbog straha od širenja virusa Kovid-19.

Kongres je trebalo da bude održan 24. februara i očekivalo se više od 100.000 delegata iz 200 zemalja tokom četiri dana.

GSMA je danas bila prinuđena da prizna da mora da otkaže ovogodišnji događaj, nakon što je više od 40 kompanija odustalo od učešća, navodeći kao razloge zabrinutost za zdravlje i bezbjednost.

Među onim koji su otkazali učešće su predstavnici kompanija EE, "Fejsbuk", "Nokija", "Erikson", "Intel", "Sisko", "Amazon", "Vodafon" i njemačke kompanije "Dojče telekom", navodi "Gardijan".

Kineska kompanija "Huavej" avionom je prebacila svoje zaposlene u Španiju, kako bi iz predostrožnosti bili smješteni u karantin.

GSMA je zabranila dolazak učesnika iz Hubeja, kineske pokrajine iz koje se počeo širiti novi virus. Na Kongres svake godine dođe između 5.000 i 6.000 državljana Kine, što je od pet do šest odsto učesnika.