Obilježeno 85 godina od smrti Mihajla Pupina

16:38, 13.03.2020.
Izvor: Tanjug
Povodom 85 godina od smrti Mihajla Pupina, u njegovom rodnom mjestu Idvoru danas je održan pomen i položeni vijenci na spomenik slavnom naučniku, a u Narodnom domu u održana je akademija.

Rodno mjesto srpskog naučnika posjetio je danas i predstavnik Društva fizičara Velike Britanije Malkom Kuper, koji je najavio da piše tekst o Pupinu, prenosi RTS.

Kazao je da Pupin nije bio samo naučnik, već i političar.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Milan Micić istakao je da je Pupin najbolji primjer kako se čuva identitet i spaja na najbolji način sa svjetskim političkim i naučnim kretanjima.

Na akademiji je predloženo da se u saradnji s njujorškim Kolumbija univerzitetom, na kome je Pupin predavao, Univerzitetom Kembridž i Berlinskim univerzitetom napravi Američki kutak, u kome bi bilo predstavljeno Pupinovo školovanje.

Svoj put od Idvora do SAD i Kolumbija univerziteta, Pupin je opisao u dijelu "Od pašnjaka do naučenjaka", za koju je 1920. nagrađen najvišim američkim književnim priznanjem, Pulicerovom nagradom.