Njemačka predstavila superkompjuter i najavila velika ulaganja u kvantnu tehnologiju

  • 17.06.2021.23:04

Njemačka je u utorak, 15. juna, predstavila superkompjuter koji subatomskim česticama vrši milione izračuna u mikrosekundama. Time ova država konkuriše da se uključi u globalnu utrku u razvoju kvantnog računarstva kao nove generacije tehnologije.

Računar je predstavila njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) koja se tom prilikom i obratila.

"Kada je u pitanju razvoj kvantne tehnologije, Njemačka je među najboljima na svijetu i posvećeni smo da ostanemo najbolji. Usred smo velikog takmičenja u kojem želimo imati važnu ulogu", istakla je Merkel.

Evropa, Sjedinjene Američke Države i Kina se takmiče u tome ko može napraviti najmoćniji računar na svijetu. Kvantna tehnologija, koja je još u povojima, obećava da će biti moguće ono što prije nije bilo moguće - vršiti izračune rekordnim brzinama. U Njemačkoj se nadaju da će kvantnim računarstvom potaknuti inovacije u industriji.

Konvencionalni računari obrađuju informacije u binarnom kodu, a koje su izražene u brojevima 1 ili 0. Kvantni kompjuteri mogu istovremeno obrađivati informacije koje su izražene u 1 i 0. Pri tome to rade mnogo brže.

Političari se nadaju da će korištenje ove tehnologije uzrokovati snažniji ekonomski razvoj. Između ostalog, kvantna tehnologija će samovozeće automobile učiniti sigurnijim i bržim.

Njemački superračunar se nalazi u blizini Stuttgarta, a napravila ga je američka kompanija IBM. Njime će upravljati vodeća evropska organizacija za primijenjena istraživanja Fraunhofer-Gesellschaft. Time je omogućeno njemačkim istraživačima i kompanijama da razviju i testiraju svoje kvantne algoritme i da postanu stručniji u njegovom korištenju.

Interes njemačke kancelarke za tehnologiju ukazuje da ova, kao i pojedine druge evropske zemlje nastoje razviti svoj, lokalni tehnološki sektor, te da po ovom pitanju budu nezavisne od stranih dobavljača. Međutim, učešće IBM-a ukazuje na to da najmoćnija evropska država još nije uspjela u tome.

Prošle godine je njemačka vlast objavila da će u pet godina uložiti dvije milijarde eura u kvantnu tehnologiju, te da će Evropskoj uniji osigurati milijardu evra u njen razvoj. Merkel je priznala da Evropa zaostaje po ovom pitanju u odnosu na druge države svijeta, te da se to mora promijeniti.

Ukazala je da će se time osigurati tehnološki i digitalni suverenitet EU, te je napomenula da SAD i Kina ulažu mnogo novca u kvantnu tehnologiju. Upravo su posljednje dvije spomenute države vlasnice većine patenata za kvantne kompjutere i tehnologiju.

Kineska vlast je saopštila da godišnje ulaže 2,5 milijardi dolara u kvantnu tehnologiju. Sve više novca za razvoj ove tehnologije troši i SAD. Razlog zbog kojeg predvode u razvoju kvantne tehnologije jeste što imaju tehnološke gigante poput Alibabe, IBM-a i Microsofta, piše online izdanje lista Politico.