Banjaluka

Na "Forward" konferenciji više od 30 stručnjaka

19:34, 02.12.2020.
Izvor: ATV
Digitalna transformacija jedan je od strateških, razvojnih ciljeva u Republici Srpskoj, a to je tema i prvog dana ovogodišnje Međunarodne konferencije "Forward". I na to je uticala pandemija virusa korona.

Kako u Inovacionom centru Banjaluka kažu, pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije u čitavom svijetu.

"Razvijene zemlje su prednjačile u odnosu na zemlje srednje razvijene ili nerazvijene zemlje, međutim, 2020. godina je pokazala i stvila pred svršen čin sve vlade u svijetu da digitalna transformacija i digitalna ekonomija moraju da uzmu primat i kompletan fokus vlade, da bi se prvo ekonomija mogla prilagoditi na nove uslove u kojima se nalaze, a ono što je još bitnije, da bi bili spremni po izlasku iz pandemije da se ide što bržim koracima ekonomskog oporavka", rekao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

Modernizacija, digitalizacija i informatičke usluge u svim sferama života, akcenat na "pametne gradove" biće stavljen drugog dan Konferencije. Taj koncept se razvija i u Banjaluci. Pametno upravljanje otpadom, zvučni semafori za veću slobodu kretanja i sigurnosti u saobraćaju, otkrivanje opasnih uslova na putevima, samo je dio pilot projekata koji će zaživjeti u najvećem gradu Republike Srpske.

"Kao što je sad trenutno koja je situacija, građanima je svugdje mnogo važno da mogu da određeni servis ili uslugu od grada dobiju putem svog telefona, računara, tableta, bez potrebe da odu u samu gradsku upravu ili neku kancelariju. Sa druge strane da bi se ta komunikacija između gradova stavila na viši nivo prikupljajući sve informacije kroz različita softverska rješenja da bi same lokalne zajednice imale pred sobom mnogo jasniju sliku o dešavanjima i potrebama na terenu i iz toga mogu mnogo brže da djeluju", istakao je Gverić. 

U "Forward" konferenciji se ogleda i velika razvojna šansa. Oko 350 preduzeća u Republici Srpskoj  je u sektoru informacionih tehnologija u kojima je radno mjesto pronašlo oko 7.300 radnika. Okupiće ova Konferencija i više od 30 domaćih, regionalnih, ali i svjetskih stručnjaka. Organizator je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka, a konferencija će biti emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske danas i sutra od 20.10 časova, kao i putem Fejsbuk stranice "Forward" konferencije.