Kako da se zaštitite na Viberu

  • 17.05.2021.07:53

Viber je, kao aplikacija za dopisivanje, veoma rasprostanjen u BiH, ali i u regionu.

Donosimo pregled najvažnijih preporuka i savjeta kako ostati siguran pri korištenju ove popularne aplikacije.

Upoznajte se s podešavanjima privatnosti

U meniju s podešavanjima na raspolaganju je više opcija kojima možete upravljati raznim aspektima zaštite vaše privatnosti.

Kucnite redom More, Settings pa Privacy i pregledajte redom šta se nudi. Na primjer, možete isključiti prikaz svoje fotografije i statusa Seen, odrediti hoće li vaš datum rođenja biti vidljiv drugima i tko vas može dodati u grupe, aktivirati opciju Hidden Chats...

Pojedinim opcijama i alatima pozabavićemo se više nešto kasnije.

Zaključajte ekran na Viberu za desktop

Koristite li Viber na kućnom računaru mudro je postaviti automatsko zaključavanje tog zaslona, naročito ako niste jedina osoba koja se služi tim računarom.

Otvorite More, pa Set a Viber-screen Lock.

Podešvanja statusa Online i Read

Ukoliko ne želite dati do znanja drugima kada ste online i kada ste pročitali njihovu poruku, to takođe možete namjestiti u podešavanjima.

Kucnite More, pa redom Settings, Privacy i isključite sklopku uz Online i/ili Seen.

Sakrijte razgovore

Ima razgovora koji su vrlo privatne prirode. Kako bi ih dodatno zaštitili, pokenite opciju Hidden Chats kako bi ih zaključali PIN-om i tako učinili dostupnim samo vama.

Dodirnite More, pa Settings, Privacy i zatim Hidden Chats.

Uključite poruke koje nestaju

U razgovorima jedan-na-jedan u Viberu možete aktivirati opcije Disappearing Messages, pomoću koje možete namjestiti da se određene poruke same unište nakon 10 sekundi, jednog minuta, jednog sata ili jednog dana.

Uključite alat za provjeru spama

Kriminalci i drugi zlonamjerni ljudi mogu probati vas prevariti tako što će vam s nepoznatog broja poslati poveznice, brojeve telefona ili adrese e-pošte koje vam mogu naškoditi.

Viber ima ugrađen alat za provjeru spama koji možete uključiti dok koristite Viber za desktop. Skeniraće sumnjive poruke i obavijestiti vas jesu li sigurne ili nisu.

U Viberu za desktop kliknite More, Settings pa Privacy and Security.

Na uređaju s operativnim sistemom Android odaberite Settings, pa Privacy i potom Auto spam check.

Nažalost, ovaj alat još nije dostupan za uređaje s operativnim sustavom iOS.

Oprezno s nepoznatim pošiljaocima

Kao i za druge slične društvene mreže, i za Viber vrijedi kako trebate biti izuzetno oprezni kad vam pristigne nešto što niste tražili od nekog koga ne poznajete.

Ne klikajte odmah, dakle, na sve što vam stigne, bez obzira koliko zanimljivo i privlačno djelovalo. Kriminalci računaju na to da nećete moći odoljeti iskušenju, ali vi nemojte nasjesti.

Nemojte žuriti niti kad je riječ o porukama pristiglim od poznatih vam osoba. Naime, nikad ne možete znati je li neko preoteo njihov korisnički račun i sad ga zloupotrebljava kako bi se dokopao tuđih podataka i dragocjenosti.

Pazite šta dijelite

U pravilu treba izbjegavati slanje bilo kakvih potencijalno osjetljivih podataka putem Vibera.

To, recimo, mogu biti lozinke, brojevi debitnih i kreditnih kartica i tome slično.

Iako Viber nudi enkripciju od pošiljaoca do primatelja postoji pregršt načina kako se neko može domoći tih podataka i gadno vam zagorčati život. Stoga je najbolje ne pružiti im priliku za to, piše Tportal.hr.

Tagovi: