Grupa naučnika iz "Pentagona"

Kako će se koristiti struja proizvedena u svemiru

  • 25.02.2021.17:11

Grupa naučnika iz "Pentagona" izvršila je u kosmosu, uspješnu probu solarnog panela veličine kutije za picu.

Sa razvojem novih kosmičkih solarnih panela, u budućnosti će biti moguće prikupljanje, a potom i transfer energije iz svemira, koja bi se koristila na Zemlji.

Panel koji su testirali stručnjaci „Pentagona" zapravo je prototip sistema koji je u svemir lansiran na dronu prošle godine. Dizajniran je tako da sakuplja, konvertuje i šalje električnu energiju iz svemira na bilo koju tačku Zemlje, piše CNN.

Prototip nosi ime Fotovoltni radiofrekventni antenski modul (PRAM) i za sada su testovi pokazali da može da sakuplja zračenje iz svemira, i pretvara ga u električnu energiju. Dron koji nosi panel, obiđe Zemlju za 90 minuta, na tom putu sakupljajući energiju koja ne prolazi kroz našu atmosferu.

Naučnici koji učestvuju u ovom poduhvatu, koji je neko vrijeme bio označen kao povjerljiv, rekli su da je „probni panel veličine kutije za picu".

Sistem tek treba da pošalje energiju direktno nazad na Zemlju, ali ta tehnologija je već dokazana, i, kako navode u timu, ako se projekat razvije i „bude sadržao ogromne svemirske solarne antene, mogao bi da emituje mikrotalase, koji bi se u trenutku pretvorili u električnu energiju, u bilo kom dijelu naše planete".

Tehnologija konvertovanja energije, pokazalo se, funkcioniše. Sistem je inače skup i potrebne su godine da se investirano - povrati.

Ipak, ekološke prednosti ovakvog sistema, biće neizmjerne, onda kada se ostvare prva značajna slanja energije iz svemira, i kada sistem počne da funkcioniše u punom kapacitetu, čemu se istraživači nadaju.

Tagovi: