Festival nauke

Izdvajanja za nauku povećana, ali i dalje ispod evropskog prosjeka

11:44, 28.11.2019.
Izvor: Srna
Izdvajanja za nauku u Republici Srpskoj su povećana u ovoj godini, ali su i dalje ispod evropskog prosjeka, izjavio je danas pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

"U zemljama okruženja izdvajanja za te namjene su, takođe, ispod evropskog prosjeka i, ako želimo napraviti veće iskorake, mora se nešto uraditi i na tom polju", rekao je Marčić na otvaranju 9. Festivala nauke u Banjaluci koji organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

On je naveo da je u cijeloj Evropi trend popularizacije nauke kako bi se što više mladih opredijelilo za tehničke fakultete koji su ključni za razvoj privrede.

"Na festivalu imamo predstavnike različitih fakulteta, instituta i srednjih škola i nadamo se da će viđeni eksponati ostaviti traga na mladima i da će ih to opredijeliti da se u budućnosti bave naukom", rekao je Marčić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je da ovaj festival treba njegovati jer, između ostalog, omogućava široj javnosti da vidi kakva su naučna istraživanja i rezultati, te koje su moguće praktične realizacije u istraživanjima.

On je dodao da je Elektrotehnički fakultet pripremio više prezentacija, među kojima se jedna odnosi na univerzalnu meteorološu stanicu koja mjeri temperaturu vazduha, vlažnost, UV zračenje i dosta drugih parametara, kao i prezentaciju o daljinskoj kontroli semafora.

Dekan Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine Dalibor Stević, koji prisustvuje otvaranju Festivala nauke u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da na manifestaciji učestvuje pet fakulteta ovog univerziteta, što govori o strateškom opredjeljenju Univerziteta da doprinese stalnom povećanju broja naučno-istraživačkih radova.