Izabrana pobjednička ekipa regionalnog APP izazova

19:17, 19.02.2020.
Izvor: ATV
Velika je stvar kada ste izabrani za najbolji tim u IT takmičenju koje udružuje sve srednjoškolce iz BiH, Srbije i Crne Gore. U regionalnom APP izazovu koji je namijenjen talentovanim srednjoškolcima u regionu prvo mjesto su osvojili gimnazijalci iz Niša. Njihova aplikacija služi za dodavanje 2D i 3D objekata u prostor. 

"Aplikacija je namijenjena za to da možete svoj svijetu unaprijediti kroz EAR tehnologiju koja je unaprijeđena na jedan specijalan način, tako što možete dodati 2D i 3D objekte u prostor i jednostavno dati im novu funkcionalnost i time unaprijediti, ne samo turizam nego i medicinu i ostale privredne faktore", kaže Vuk Marković, učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu.  

"Njihov uspjeh je motivacija, ne samo za dalji njihov rad, nego za sve ostale učenike u našoj školi. Svake godine mi imamo nekoliko timova koji učestvuju u ovom konkurstu, tako da se nadamo da ćemo i sljedeće godine napraviti više aplikacija koje će biti korisne svima", kaže Marija Cvetković, profesor u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu.

Regionalni APP izazov organizuju kompanije m:tel BiH, Telekom Srbija i m:tel Crna Gora. Takmičenje se održava deveti put za redom, ali treću godinu ima regionalni karakter. Naš cilj je da motivišemo i ohrabrimo mlade talentovane ljude da svoje ideje pretoče u stvarnost, kažu organizatori. 

"Takmičenje u izradi aplikacije za mobilne telefone je jedan od projekata koji na najbolji način promoviše timski rad, kreativnost i inovativnost i na kraju krajeva daje priliku mladim ljudima da se iskažu u nekom takmičenju i provjere svoje sposobnosti pred dalje opredjeljenje životnog puta", kaže generalni direktor komšanije m:tel BiH, Marko Lopačić.

"Smatramo da je IT nešto što je budućnost, ja bih rekao čitavog regiona. To je jedan sektor ili industrija gdje nisu potrebna velika infrastruktura ili bilo kakva ulaganja, potrebno je samo motivisati i ohrabriti mlade ljude. Na ovim prostorima žive veliki talenti i treba ih samo kvalitetno usmjeriti", kaže generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk.

Ovogodišnji pobjednici takmičenja osvojili su poklon putovanje na kojem će moći unaprijediti svoje znanje, a kasnije ga primijeniti u svojoj državi. Finale takmičenja održano je u Banjaluci.