Video igre

Igranje video igara povezano s boljim mentalnim zdravljem

09:20, 21.11.2020.
Thumbnail
Najnovija studija s Oxforda pokazala je pozitivnu korelaciju vremena provedenog uz igranje video igara i mentalnog zdravlja, pri čemu su oni koji su uživali u igranju imali najpozitivnija emotivna stanja.

Nova studija je, kažu, prva ovog tipa na kojoj su istraživači sarađivali s proizvođačima igara (Electronic Arts i Nintendo), pa su umjesto procjene ispitanika o vremenu provedenom u igranju iskoristili stvarne podatke. Tako su dobijeni objektivni podaci o količini igranja, čineći studiju kvalitetnijom.

Analizirano je vrijeme koje su ispitanici proveli igrajući dva naslova, Plants vs Zombies: Battle for Neighborville te Animal Crossing: New Horizons. Rezultati su pokazali da se oni koji su igrali ove igre osjećaju kompetentnijima te imaju bolje društvene veze s okolinom i drugim igračima – što pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Najviše su se pozitivno o mentalnom stanju izjasnili igrači koji su tokom igranja uživali, pa naučnici zaključuju da su pozitivne emocije u igranju više doprinijele boljem mentalnom zdravlju od količine vremena odvojenog za tu aktivnost. U istraživanju je učestvovalo 3.274 igrača kojima su praćene navike igranja, a potom ih se ispitivalo o iskustvima, osjećajima i mentalnom stanju.

ZAKLJUČCI STUDIJE

- Vrijeme provedeno u igranju ima malen, ali značajan pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

- Subjektivni doživljaji tokom igre mogu imati veći uticaj na mentalnu dobrobit od vremena provedenog u igri.

- Igrači koji najviše istinski uživaju u igranju pokazali su najbolje rezultate mentalnog zdravlja.

- Oni koji svoje psihološke potrebe nisu ispunili u stvarnom svijetu kažu kako imaju negativne osjećaje i tokom igranja, što je i u skladu s ranijim studijama.

Istraživači koji stoje iza ove studije kažu da bi se njihovi podaci i buduće slične studije, koje uključuju i stvarne podatke o igranju, trebali koristiti prilikom donošenja novih regulativa i preporuka za igranje, kao i prilikom određivanja što predstavlja zavisnost, a što ne. (bug.hr)