Hrvati dobili prvu 5G mrežu

11:53, 29.10.2020.
Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama...

Prva komercijalna 5G mreža u susjednoj Hrvatskoj upravo je pokrenuta u Zagrebu i u još pet gradova: Splitu, Osijeku, Rijeci, Samoboru i Svetoj Nedelji, čime je nova mrežna tehnologija zvanično stigla u tu zemlju.

Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing - DSS), čija primjena omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama.

DSS tehnologija omogućava brzu implementaciju 5G mreže i smanjuje potrebu za novim baznim stanicama na specifičnim 5G frekvencijama, piše Bug.

To je, istovremeno, i objašnjenje kako u Hrvatskoj pokrenuta komercijalna 5G mreža, i pored toga što država još uvek nije dodijelila koncesije za novi spektar frekvencija na kome će primjena 5G tehnologije biti razvijana do kraja.

5G mreža bi u budućnosti trebalo da omogući povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova i dalji razvoj telemedicine, saopštio je Hrvatski Telekom.

(Telegraf.rs)