Gugl Maps će omogućiti izbjegavanje neosvijetljenih ulica

13:52, 08.12.2019.
Gugle Maps u svojoj beta verziji (v10.31.0) imaju nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a koji je otkriven na stranici XDA Developers. Prema onome što su programeri “iskopali”, čini se da Gugl namjerava da doda još jedan sloj u svoje digitalne geografske karte, bar kada je riječ o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva “lighting”, odnosno “rasvjeta”.

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u zvaničnoj aplikaciji, korisniku bi se mogao na ekranu ukazati nešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvjetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili oni koji ne žele noću da hodaju sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro osvijetljene ulice bile bi na Gugl Mapsu obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao “sigurne”. Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvijetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika vjerovatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju, pa ne postoje sskrinšotovi koji bi pokazali kako stvar funkcioniše u praksi. Isto tako, nije poznato otkud bi Gugl dobijao podatke o nivou osvijetljenosti pojedine ulice – no, moguće je da će se oni prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostali kartografski snimci ovog servisa.

(SEEbiz)