Razvijaju svoje aplikacije

Gigant iz Kine odustaje od Gugl servisa

21:46, 31.01.2020.
U kineskoj kompaniji ne namjeravaju da se vrate internet servisima diva iz Mountain Viewa čak ni ako će trenutna zabrana poslovanja biti uklonjena. Naime, Huavej se našao usred trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država, zbog čega je već više od pola godine bez pristupa Guglovim aplikacijama i servisima.

Kako bi mogli na tržište da isporuče nove modele smartfona kao što je Mate 30 Pro morali su da stvore verziju operativnog sistema Android u kojem je Gugl manje zastupljen, piše tportal.

Iako se čini kako bi Kina i SAD mogli sklopiti primirje, u Huaveju ne namjeravaju da se vrate korišćenju Guglovih servisa, čak i ako zabrana uskoro bude uklonjena. To je novinarima rekao Huavejev šef za Austriju Fred Wangfei, dodavši kako se u toj kompaniji žele riješiti zavisnosti od američke politike, jer nemaju kako da saznaju hoće li se i kada iduća blokada pojaviti. Zato će se okrenuti izradi vlastitog ekosistema za pametne telefone.

Kratkoročno i dugoročno u Huaveju žele svoju verziju Androida da učine što sličnijom Guglovoj, kako bi što manje opteretili razvojne programere koji izrađuju aplikacije.

Zato sada nastoje ponuditi alternativu za Google Play Services. Njihov tim od 4.000 developera dosad je uspio da replicira 24 od 60 ključnih API-ja putem Huawei Mobile Services.

(SEEbiz)