Facebookova "sječa" lažnih vijesti

  • 30.05.2021.14:38

Facebook će ubuduće preduzimati mnogo snažnije akcije protiv korisnika koji stalno i iznova dijele neistinite informacije na toj platformi.

Ta kompanija planira da smanji distribuciju svih objava na "njuz fid" stranici naloga korisnika, ukoliko on često dijeli sadržaje za koje se ispostavi da su lažni, a koji je provjerila neka od partnerskih kompanija za provjeru činjenica.

Facebook je, takođe, pokrenuo nove načine informisanja korisnika o tome da li koriste sadržaj koji je procjenjen provjerom činjenica, budući da je broj netačnih tvrdnji i teorija zavjera, tokom pandemije kovida-19, porastao na platformama svih društvenih medija, uključujući tu Facebook i Twitter, prenosu Jutarnji list.

"Bez obzira da li se radi o netačnom ili obmanjujućem sadržaju o kovidu-19 i vakcinama, klimatskim promjenama, izborima ili drugim temama, stalno radimo na tome da manje ljudi vidi lažne informacije u našim aplikacijama", navodi se u sopštenju kompanije.

Početkom ove godine Facebook je saopštio da je ukinuo 1,3 milijardi lažnih naloga u periodu od oktobra do decembra prošle godine, uoči inspekcije američkog Odbora za energiju i trgovinu, sa ciljem da se definiše kako se tehnološke platforme bore sa netačnim informacijama i lažnim vijestima.

Tagovi: