Djevojčica najavljuje tužbu protiv TikToka zbog ugrožavanja privatnosti

12:55, 03.01.2021.
Izvor: RTS
Društvena mreža za dijeljenje kratkih video-snimaka, koja se primarno koristi za pravljenje kratkih komičnih, zabavnih i muzičkih snimaka "TikTok" suočava se sa potencijalnim pravnim izazovom u ime sve djece koja koriste platformu za razmjenu video zapisa.

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Londona, planira da preduzme pravne mere protiv aplikacije za razmjenu video snimaka TikTok, tvrdeći da kompanija nezakonito koristi dječje podatke.

Ona takođe traži brisanje svojih podataka.

Advokat dvanaestogodišnje devojčice navodi da su kompanije "zloupotrebile privatne podatke podnosioca zahtjeva i obradile lične podatke podnosioca zahtjeva" kršeći zakone o zaštiti podataka EU i Ujedinjenom Kraljevstvu.  

Visoki sud u Londonu je presudio da djevojčica može ostati anonimna ako se slučaj nastavi jer postoji mogućnost da je druga djeca i korisnici TikToka maltretiraju putem interneta ako se otkrije njen identitet.

Akciju je podržala britanska povjerenica za zaštitu djece En Longfild koja vjeruje da je TikTok prekršio zakone o zaštiti podataka u Velikoj Britaniji i EU.

Ona vjeruje da aplikacija prikuplja i obrađuje dječje podatke kako bi pokrenula svoj algoritam za video preporuke, kako bi privukla pažnju gledalaca i ostvarila prihod od oglašavanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Povjerenica je Visokom sudu u Londonu - putem video-veze rekla da se nada da će na kraju izdati nalog kojim će kompanija biti primorana da izbriše podatke djeteta, stvarajući presedan.

Ali fokus preliminarnog ročišta bio je da se odluči da li bi 12-godišnja devojčica mogla anonimno da podnese tužbu.

Povjerenica se nada da će slučaj dovesti do većih zaštitnih mjera za mlađe od 16 godina koji koriste TikTok u Engleskoj, a možda i šire.

Iz TikToka su poručili da su im privatnost i sigurnost glavni prioriteti.

"Privatnost i sigurnost su glavni prioriteti za TikTok i imamo čvrstu politiku, procese i tehnologije kako bismo zaštitili sve korisnike, a posebno naše mlađe korisnike. Svjesni smo prijave i presude Višeg suda i trenutno razmatramo njene implikacije".

Dodaju da usluga nije dostupna mlađim od 13 godina i da se svi korisnici prilikom registracije pitaju za godine.