"Pametni grad"

Banjaluka i Novi Sad: Pametnim rješenjima do boljih usluga

19:30, 05.12.2019.
Izvor: ATV
Banjaluka je lider u BiH kada je riječ o korištenju savremenih metoda informisanja, jer je gradska uprava prisutna na svim društvenim mrežama, kaže gradonačelnik najvećeg grada Srpske.

"Pametni grad" je jedan od četiri strateška cilja razvoja Banjaluke. Kako bi se ovaj cilj ostvario, već od 1. januara kreće novi pilot projekat - elektronske građevinske dozvole.

"Mi smo u procesu e – uprave. U ovom momentu dva projekta su aktuelna. Jedan je uvođenje e-sjednica Skupštine grada i prva faza podrazumijeva uvođenje elektronske dostave i obrade materijala. Drugi važan i veliki projekat je e-građevinska dozvola. Znači, od 1. januara, Banjaluka bi trebala biti u pilot projektu elektronske građevinske dozvole gdje je jako puno još otvorenih pitanja i važiće i stari način, papirnatog podnošenja i izdavanja, ali od 1. januara treba krenuti pilot projekat sa idejom da se e-uprava i u ovoj oblasti izdavanja građevinskih dozvola uvede", rekao je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ka "pametnom gradu" korača i Novi Sad. Krenuli su s uvođenjem plaćanja parkiranja putem mobilne aplikacije, a sada već mjere količinu smeća u kontejnerima tako da se dobiju signali čim se napune. Tamo je rad gradske skupštine već u potpunosti digitalizovan.

"Od toga kada odbornici dobiju reč sistem ih isključuje, ne isključuje ih predsednik, što je vrlo nezahvalno za predsedavajuće da prekida nekog govornika, a i govornici sada imaju merenje vremena, pa tačno moraju da znaju i da se prilagode tom isticanju vremena i sve ono dalje, i prepoznavanje glasa... Mi smo došli do toga da smo praktično spasili ljude koji moraju prekucati transkript sednice koja je trajala, npr. imali smo sednice po 23 sata koje traju", istakao je Zdravko Jelušić, predsjednik Skupštine grada Novog Sada.

Danas je završena dvodnevna Međunarodna konferencija "FORWARD". Radojičić i Jelušić su učestvovali u panel diskusiji "Pametna rješenja i lokalne uprave". Organizatori konferencije su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka.  ž