Proteklih pet godina bile su najtoplije

Čovječanstvo usred perioda koji će biti najtopliji od početka mjerenja!

11:17, 08.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ovo je najtoplija decenija od početka mjerenja temperature vazduha, koja će, najvjerovatnije, na globalnom nivou tokom sljedećih pet godina biti veća od prosjeka za 1,5 stepeni Celzijusovih, upozoravaju američki i britanski klimatolozi.

Osamnaest od najtoplijih devetnaest godina /od početka mjerenja/ zabilježeno je od 2001. do danas. 

Britanci preciziraju da se čovječanstvo nalazi usred perioda koji će biti najtopliji od početka mjerenja temperature, koje se vrši od 1850. godine. 

Britanska meteorološka služba prognozira da postoje velike šanse da temperatura vazduha za svaku od sljedećih pet godina bude veća bar za jedan stepen u poređenju sa predindustrijskim periodom. 

Ako se ove prognoze pokažu tačnim, period 2014-2023. godine biće topliji od proteklih 150 godina, koliko se dugo mjeri temperatura. 

Meteorolozi poručuju da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja površinska temperatura postala za jedan stepen Celzijsov veća od predindustrijskog perioda. 

Temperatura predindustrijskog doba odnosi se na onu mjerenu od 1850. do 1900. godine, podsjeća Bi-Bi-Si. 

Svake godine od tada globalni prosjek temperature bliži se ili prelazi kritičan stepen Celzijusov. 

Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu i NASA ističu da je 2018. bila četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabilježenih. 

Proteklih pet godina bile su najtoplije u zapisima mjerenja. 

NASA saopštava da su posljednje četiri godine bile za jedan stepen Celzijusov toplije od prosjeka 19. vijeka. 

Prosječna globalna temperatura porasla je za više od jednog stepena Celzijusovog od 1880. godine i početka mjerenja. 

Meteorolozi upozoravaju da je čovječanstvo tako prešlo gotovo dvije trećine opasne granice od 1,5 stepeni Celzijusovih mogućeg otopljavanja, koja je određena Pariskim klimatskim sporazumom.