Zašto su niske temperature problematične za dizel gorivo

  • 10.02.2021.20:00

Dizel sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorevanju u motoru. Kad temperatura drastično padne, parafin počinje da se kristalizuje.

Svojevremeno su vozači dizelaša pribjegavali raznim metodama, a nekada bi se u rezervoare dolivala i mala količina benzina. To danas nije dobraideja zato što su dizel motori precizni poput švajcarskog sata i drugo gorivo može dovesti do skupih kvarova.

Zašto na niskim temperaturama dolazi do problema sa dizel gorivom? Dizel sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorijevanju u motoru.

Kad temperatura drastično padne, parafin počne da stvara kristale. Na preciznu tehnologiju ubrizgavanja goriva reči poput kristalizacije djeluju kao najgore psovke ili uvrede.

Ti kristali će se zaglaviti u filteru za gorivo.

Ukoliko i prođu tu prvu blokadu, krenuće u opasan "napad" na ostatak preciznih dijelova sistema za ubrizgavanje goriva pa mogu začepiti cijevi, pumpe i mlaznice.

Zbog toga proizvođači u dizel gorivo mješaju posebne aditive koji sprječavaju nakupljanje parafinskih kristala.

Dizel pomješan sa ovima aditivima trebalo bi da osigura nesmetan rad motora kada je spoljna tenmperatura i do -20 stepeni Celzijusa.