Zašto dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?

10:40, 16.11.2020.
Obrtni moment se često naglašava kod vozila, a što je to zapravo i koji je razlog da dizelski motori imaju veći okretni moment nego benzinski?

Okretni moment računa se proizvodom sile i kraka na kojem ta sila djeluje, što znači da motori koji imaju duže klipove ujedno imaju i veći okretni moment. Okretni moment je sila koja pokreće automobil. Ta sila gura klip te na taj način djeluje na radilicu u motoru te se na ovaj način stvara obrtni moment. On zavisi i o pritisku u cilindru koji je kod modernih turbodizelaša oko 20 bara dok je kod benzinskih vozila upola manji. Ovo u konačnici znači da vozači dizela imaju za svoje performanse na raspolaganju znatno veći obrtni moment pri znatno nižim okretajima.

Kako bi se iskoristio cijeli potencijal koji nudi benzinski motor, treba ga vrtiti u visokim obrtajima. Kod običnih limuzina ti obrtaji dosežu i preko 6.000 u jednoj minuti, a u vozilima koji se koriste u Formuli 1 dosežu i vrtoglavih 19.000 okretaja u minuti. Kod novih dizelskih motora, prije svega turbodizelaša, razvija se mnogo veći obrtni moment i to u području obrtaja koji se najviše koristi, odnosno između 2.000 i 3.000 obrtaja u minuti.

Dakle, ono što je najbitnije kod dizelskih motora kada govorimo o obrtnom momentu jest činjenica da oni razvijaju mnogo veću snagu u srednjem području obrtaja. U konačnici ovi motori imaju odlična međuubrzanja, a mogu voziti od malih do velikih brzina u određenoj brzini i to bez da se mijenjaju stepeni prenosa.

Dizelski motori razvijaju svoju najveću vrijednost kod srednjih i nešto viših okretaja motora. Nakon što prođe ovu fazu, obrtni moment sporije pada nego što brzina vrtnje raste, što znači da raste snaga motora. Kada su okretaji visoki, a obrtni moment počne opadati, motor je dosegao svoju najveću snagu te u tom trenutku ona počinje opadati. Upravo je kod dizelskih motora taj pad snage jači i bolje se može primijetiti iz razloga što postoji regulator dovoda goriva te on naglo prekida dovod kako ne bi došlo do nekontrolisane vrtnje zbog koje bi se motor mogao uništiti.

Turbobizelski motori imaju najveću obrtni moment u širem području obrtaja, što znači da i u tom širem području obrtaja razvijaju najveću snagu, a kako ne bi došlo da kvara izazvanog mehaničkim i toplinskim preopterećenjem, kod modernih turbodizelskih motora ugrađuje se ventil naziva waste-gate. Ovaj waste-gate ventil ima svrhu ograničavanja pritiska, odnosno ograničava pritisak kako ne bi došlo do prenabijanja te usmjerava dio otpadnih plinova mimo turbine izravno u izduvni sistem. Na ovaj se način naglo siječe vrh krivulje obrtnog momenta, čime se objašnjava njegova najveća vrijednost u širem području okretaja.

I na kraju pitanje – što je bolje za svakodnevnu vožnju? Mnogi će se složiti da su upravo bolja vozila s većim okretnim momentom. Zašto? Naime, motori koji imaju veći obrtni moment nude elastičniju vožnju, odnosno vožnju s manjom izmjenom brzina. Takođe, ako vam je potrebno vozilo kojim ćete prevoziti teret, isto je bolje ono s većim obrtnim momentom jer je on osnovna karakteristika motora za ovakve namjene.

Izvor: Silux.hr