Volvo će u martu predstaviti novi električni automobil

07:40, 23.12.2020.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Kompanija Volvo namjerava u martu 2021. godine predstaviti svoj novi električni automobil.

Ranije ovog mjeseca Volvo je saopštio da će početi proizvoditi električne motore u postrojenju Skovde u Švedskoj, a do sredine sljedeće decenije planira da 50 posto prodaje čine potpuno električni automobili, a ostatak hibridi. Međutim, prije toga će u martu naredne godine predstaviti novi električni automobil.

To će se dogoditi 2. marta, a tog dana će javnost više saznati o strategiji elektrifikacije ove štvedske kompanije.

Trenutno nema detalja, ali se zna da će novi električni automobil biti baziran na kompaktnoj modularnoj platformi CMA koju koristi i krosover Volvo XC40 Recharge.

"Držaćemo vas u neizvjesnosti sve dok ne predstavimo automobil, ali obećavamo da će biti lijep. Kako bi bio profitabilan, Volvo se mora fokusirati na skuplje i više premium segmente automobila", izjavio je direktor kompanije Volvo Hakan Samuelson za "Automotive News".

Kada je Volvo 2016. godine prvi put najavio planove za električne automobile, tada je predstavio koncepte 40.1 i 40.2. Upravo se 40.1 transformisao u produkcijski XC40 Recharge, dok je 40.2 postao Polestar 2, električni automobil visokih performansi.

Samuelson je ranije rekao da želi da Volvo do 2030. godine postane proizvođač isključivo električnih automobila. Sljedeća generacija SUV-a XC90 vjerovatno će biti posljednji model ovog brenda koji će biti dostupan sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.