Volkswagen ID.3 u Holandiji po prodaji pregazio Teslin Model 3

10:11, 22.11.2020.
Izvor: Index.hr
Kada je Tesla Model 3 stigao u Evropu odmah je prodajom pregazio električne starosedioce poput Renaulta Zoe i Nissana Leaf. Kruna uspjeha se desila u septembru prošle godine kada je Model 3 s 5.768 prodatih primjeraka bio najprodavaniji model na holandskom tržištu. Prodaja se u hiljadama mjerila i u Norveškoj, tržištu na kome su električni automobili najbolje udomaćeni.

A sada najnoviji podaci. Prema njima, Tesla je tokom oktobra prodao tek 35 primeraka Modela 3 u Holandiji i 74 u Norveškoj. Istovremeno, Volkswagenov električni ID.3 je u Holandiji postigao prodaju od 2.789 primeraka, dok ih je u Norveškoj prodato 2.475. S takvim rezultatom ID.3 je zasjeo na vrh kao najprodavaniji model u Norveškoj, ispred Toyote RAV4.

Kako javlja Forbes, Teslin pad se nastavio i u tekućem mjesecu. U prve dvije nedjelje su prodata tek dva primerka u Holandiji, a pet ih je prodato u Norveškoj. S druge strane, ID.3 je prodat u 717, odnosno 560 primeraka.

Audi e-tron osvojio Norvežane

Recimo i da je na tržištu odličan rezultat ostvario i Audi e-tron, koji je do sada u Norveškoj prodat u 8.203 primjerka i drži status najprodavanijeg modela u tekućoj godini. Tesla Model 3 je istovremeno stigao do 3.271 primjerka, što je itekako manje od prošlogodišnjih 13.980. Najpropulzivniji ID.3 se prodaje tek nekoliko mjeseci, a s 4.465 prodatih primjeraka je već stigao do trećeg mjesta pa je s obzirom na trendove pitanje dana kada će doći ispred drugoplasiranog Golfa (4.952).

Sve do sada viđeno je potvrdilo tezu da će tek Volkswagen ID.3 biti prvi dostojan rival. Sudeći po prodaji, i jako uspješan.