POSTAJU ČETVRTI NAJVEĆI PROIZVOĐAČ U SVIJETU

Spajaju se PSA Peugeot i Fiat Chrysler, sjedište nove kompanije biće u Holandiji

11:59, 31.10.2019.
Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi evra, naveli su proizvođači.

Dva proizvođača automobila PSA Peugeot i Fiat Chrysler objavili su danas da su se jednoglasno složili da spoje aktivnosti dvije grupe 50/50 posto i formiraju novu kompaniju sa sjedištem u Holandiji.

Sa 8,7 miliona prodatih vozila novi entitet će se pridružiti gigantima i postati četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu.

"Akcionari dvije grupe bi držali po 50 odsto kapitala novog entiteta i jednako dijelili plodove ovog približavanja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fiat-Chrysler, pet PSA Peugeot, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača će biti generalni direktor. Predsjednik Fiat Chrysler-a Džon Elkan će preuzeti ulogu predsjednika. 

Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi evra, naveli su proizvođači i naglasili da neće biti zatvaranja fabrika.

Dvije grupe su saopštile da će nova kompanija moći da odgovori izazovima elektrifikacije vozila, povezanosti i autonomnih vozila "brzo i troškovno efikasno". 

Spojena kompanija će moći da dijeli troškove razvoja te tehnologije sa "snažnim otiskom istraživanja i razvoja", navodi se u saopštenju. Oni će takođe praviti uštede sa većom kupovnom moći.

"Obje kompanije dijele uvjerenje da postoji čvrsta logika za smio i odlučan potez koji će formirati vođu u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspješno iskoristi prilike i efikasno se suočava  sa izazovima u novoj eri mobilnosti", navodi se u saopštenju.

PSA Peugeot je saopštio da će prije nego što se realizuje spajanje izaći iz 46 odsto kapitala firme za opremu "Faurecia".

Timovi dva proizvođača dobili su odobrenje da finalizuju pregovore i zaključe sporazum narednih nedjelja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer povoljno je primio ovo planirano spajanje ali je rekao da će država koja ima udio od 12 odsto u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

Odluka o spajanju došla je pet mjeseci pošto je propao sličan pokušaj Fijat Krajslera da napravi slično spajanje sa Renoom. 

Grupa PSA uključuje brendove Peugeot, koji je najveći, Citroen, Opel, DS i Vauxhall.