Rus na sudu dobio veću odštetu od vrijednosti samog buđavog Volkswagena

09:25, 23.02.2021.
Stanovnik ruskog grada Čeljabinsk je sredinom juna 2018. godine kupio novi, blještavi Volkswagen Touraeg u lokalnom izložbeno-prodajnom salonu. Nije još ni cIJela godina protekla od tog momenta a vlasnik njemačkog krosovera je zapazio da su mu prozori u vozilu permanentno zamagljeni, a razlog tome je bilo previše vlage u kabini. Problem je bio intenziviran prilikom pranja automobila i kod obilnijih padavina, pa je u enterijeru počeo da se osjeća i neprijatan vonj karakterističan za buđ.

Čovjek je u više navrata posećivao servisni centar nemačke marke ukazujući na problem, međutim profesionalci nisu uspijevali da riješe misteriju neprijatnog mirisa.

Sitaucija je nastavila da se pogoršava pa je i krov Touarega bio oštećen, baš kao i nebo i zaptivka poklopca prtljažnika. Rasvjeta na nebu je takođe otkazala, a i obaranje naslona zadnje klupe je postalo nemoguće jer se neka komponenta pokidala. Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva vlasnika se dogodila onog trenutka kada je dijete vlasnika vozila dobilo astmatični napad, kako se pokazalo, usljed visoke koncentracije spora plesni u kabini.

Vladimir, kako se zvao nesrećni kupac SUV-a je trgovačkoj kući napisao žalbu, odnosno podnio je zahtjev za raskid kupoprodajnog ugovora i povraćaj uplaćenog novca. Odgovor nije dočekao, pa se u bijesu obratio sudu.

Nama barem, automobilskim novinarima, poznato je da je ruski sud, u stvari strašni sud za proizvođače automobila, pa je sudija naložio da se izvrši vještačenje na automobilu. Nalaz vještaka je otkrio da je razlog uvećane vlažnosti u putničkom odjeljku Touraeg zato što gumeno crijevo koje je bilo zaduženo za odvod vode s panoramskog krova nije bilo pričvršeno.

Vještak je napisao da je problem mogao biti preveniran, odnosno da se buđ ne bi ni razvila da je serviser na vrijeme otkrio gdje je problem. Međutim, do trenutka utvrđivanja stvarnog stanja, problem je prerastao mogućnost da bude bezbolno riješen.

Kao posljedica zaključaka iznesenog u izvještaju sudskog vještaka, zahtjev kupca je procijenjen kao opravdan. Trgovcu je zato naloženo da kupcu isplati nazad kompletnu sumu koju je naplatio za krosover, na šta se odnosilo 55.700 evra, kao i odštetu za nepoštovanje kupca. Kada se na tako dobijenu sumu dodaju i ostali troškovi, proizilazi da je diler morao da izdvoji ukupan iznos od 81.300 evra.

Posebno zanimljivo u cijeloj priči je to što su pred Novu godinu, Britanci zamolili proizvođače da upute čestitke i odaju priznanje rivalskim kućama za postignuto u prethodnoj godini, pa je Volkswagenu zapalo da se “zdravi” s Hyundaijem. Tada su Nijemci (zlo)upotrebili problem Korejaca s neprijatnim mirisom u kabini velikog krosovera s oznakom Palisade, zbog čega je uslijedio i opoziv, a sada ih je stigla karma za to.

Za kraj još da navedemo da smo izvještaj o ovom slučaju pročitali u listu Rossiyskaya Gazeta, prenosi AutoRepublika.