Porsche Taycan najdužim driftom srušio svjetski rekord

  • 26.11.2020.07:35

Porscheov električni model driftao je neprestano 55 minuta i tako srušio svjetski rekord u duljini drifta za električne automobile. Ipak, apsolutni rekord vjerojatno neće nikada srušiti

Porsche Taycan novi je Guinnessov rekorder za najduži kontinuirani drift ostvaren električnim automobilom. Automobil je na  Hockenheimringu neprestano driftao čak 55 minuta te pritom u neprekidnom driftu prevalio 42 kilometra i 171 metar. 

Iako ovaj poduhvat zvuči nevjerojatno ekipa Porschea pri obaranju rekorda nije imala previše težak posao. Naime, rekord je oboren na kružnom poligonu dugačkom 200 metara, a ne na trka;koj stazi. Da bi sve bilo još lakše poligon je cijelo vrijeme bio navodnjavan, odnosno prekriven vodom.

Pri obaranju rekorda korištena je verzija Taycana sa zadnjim pogonom i 476 KS, varijanta koja se trenutno prodaje samo u Kini. Za upravljačem Taycana je sjedio Dennis Retera. Holanđanin je Porscheov glavni instruktor sportske vožnje i bivši vozač trka. On je s Taycanom driftao čak 210 krugova na poligonu uz prosječnu brzinu 46 km/h. 

- Kada su sistemi za pomoć u vožnji isključeni natjerati ovaj automobil u drift je prilično lako, pogotovo ovu verziju sa zadnjim pogonom, rekao je Retera nakon obaranja rekorda.

Ipak, apsolutni rekord za najduži drift je Taycanu daleko izvan dosega. Naime njega drži BMW koji je s modelom M5 u osam sati odvozio neprekinuti drift dugačak čak 374 kilometara. Da bi im to uspjelo morali su u automobil tokom drifta nalijevati gorivo iz drugog M5 koji je takođe driftao neposredno pokraj njega. I BMW je svoj rekord postigao na navodnjavanom kružnom poligonu.