Tehnički pregled

Obratite pažnju, sljedeće godine zbog ovog propisa mogli biste da ostanete bez registracije

18:13, 10.10.2020.
Izvor: novosti.rs
Od jula naredne godine biće obavezno mjerenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu.

Ukoliko ta vrijednost nije manja od 20 odsto po točku, vlasnici neće moći da registruju automobil, jer će se sistem za kočenje tretirati kao neispravan. U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATP) upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila.

Oni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi odredili stručnjaci, ili da se ovo mjerenje ne obavlja. Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže, za "Novosti", da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica, u granici od 20 odsto, uvrsti kao norma za ocjenu ispravnosti kočnog sistema.

- Bezbjednije je vozilo kome je izmjerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru - objašnjava Ivković. - To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočnog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ne ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj mjeri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim.

Moguće je, kako ocjenjuje Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosječna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina. Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbjednost.

- Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbjedno - kaže Valdevit za naš list. - To se ne osjeća na uređaju, nijedan vlasnik ne može da primjeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Kada pedala počne da se pomjera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju tada je deformacija znatno veća od 20 odsto.

U julu naredne godine se navršava rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za mjerenje ovalnosti diskova. Neki su to već učini i primenjuju ovaj propis. I sadašnja situacija je, kako ocjenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko mjeri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

- Dešavalo se da su na tehničkom "pali" automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta - naglašava Valdevit.

Profesor Ivković smatra da bi ovalnost kao parametar za ocjenu ispravnosti kočnog sistema vozila trebalo uvoditi postepeno. Od naredne godine treba krenuti sa mjerenjem i upoznavanjem vozača sa novim propisom, a primjena bi trebalo da počne u budućem periodu sa pažljivo definisanim normama, u skladu sa voznim parkom Srbije.

Kontrola ovalnosti kočnica definisana je direktivom EU, a u našem zakonodavstvu "Pravilnikom o podjeli motornih vozila".