Koliko su električni automobili bezbjedni u sudarima

12:01, 10.12.2020.
Izvor: B92
Njihova mehanika je kompaktnija i omogućava postojanje većih zona deformacija u okviru karoserije, smanjujući tako sile koje djeluju na putnike u slučaju sudara.

Na testovima koje sprovodi EuroNCAP, električni modeli pokazali su da su bezbjedni kao i automobili opremljeni konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

A u nekim aspektima su ih čak i nadmašili. Njihova mehanika je kompaktnija i omogućava integraciju većih zona deformacija u karoseriju, smanjujući tako sile koje opterećuju putnike u slučaju sudara.

Njihovo nisko težište takođe smanjuje rizik od prevrtanja u poređenju sa tradicionalnim vozilima sa SUS motorima.

Očigledan primjer su visoke ocjene postignute na EuroNCAP testovima sudara, u čijoj je posljednjoj seriji Mazda MX-30, prvi električni model ovog japanskog proizvođača, postigla maksimalnih pet zvjezdica, piše Revijahak.

Ovaj rezultat je još upečatljiviji kada se zna da su se kriterijumi EuroNCAP-a promjenili, odnosno da su postali stroži.

Tako je brzina bočnog udara povećana sa 50 na 60 km/h, povećane su i brzine ostalih simulacija, a tu je frontalni sudar dva vozila pri 50 km/h.

Nakon svih analiza, električna Mazda MX-30 je dobila maksmalnih pet zvjezdica i vrlo dobre ocjene u svakom segmentu: 91% u zaštiti odraslih, 87% u zaštiti djece, 68% u zaštiti pješaka i 73% za sisteme pomoći vozaču.

Osim toga, postigla je najvišu ocjenu u testovima frontalnog i bočnog udara sa djecom uzrasta od 6 do 10 godina kao putnicima, ali i u opštim testovima bočnog udara.