Koliko popularne električne "gradske zujalice" mogu da pređu sa jednim punjenjem?

15:00, 17.12.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Šestorka malih električnih gradskih "zujalica" nedavno se našla na testu izdržljivosti. Honda e, Peugeot e-208, Volkswagen e-Up!, Opel/Vauxhall Corsa-e, Mini Electric i Renault Zoe izašli su jedan drugome na crtu kako bi se utvrdilo koji od njih može najduže da izdrži prie nego što mu baterija "padne" na nulu.

Test je spoveo britanski auto novinar Met Votson, koji je prije par mjeseci uspio da dokaže da Honda Civic može da "tjera" i kada joj umesto ulja sipa koka-kolu, ali se za razliku od Civica, mala Honda e se ovde najlošije pokazala.

Bila je prva koja je ostala bez baterije, nakon pređenih 181 kilometra. Zvanični podatak proizvođača, međutim, kaže da vozilo ima domet od 201 kilometra, što znači da je mali Japanac uspio da pređe 90 odsto deklarisanog dometa.

Sljedeći je bio Mini Cooper SE, koji je uspio da prijeđe 247 kilometra, što je ček 6 odsto više od deklarisanih 233 kilometra.

Prema Votsonovoj oceni, Peugeot 208 e se pokazao kao najveće razočaranje. Prije nego što je ostao bez struje, prešao je 259 kilometra - samo 74 procenta od zvaničnih 349.

Volkswagen Up! je drugo "autić" koji je premašio deklarisani domet. Prešavši 260 kilometara, ostvario je 5 kilometara veću autonomiju od propisane.

Nešto manje od Peugeota, razočarao je Opel Corsa koji je uspio da pređe samo 83 odsto navedenog maksimalnog dometa, odnosno 280 umjesto 336 kilometra po punjenju.

Na kraju je, kao apsolutni pobjednik ovog testa izašao Renault ZOE. Taj automobil je prešao 368 kilometra, što je više nego duplo u odnosu na posljednju Hondu e. ZOE se pokazao i kao najefikasniji, budući da je njegova potrošnja od 8,36km/kWh ocijenjena kao fantastična.