Kako pravilno sjediti za volanom automobila?

10:59, 15.09.2020.
Za putnike, a posebno za vozača, iznimno je važno da imaju pravilan položaj sjedenja, kako bi u slučaju saobraćajne nezgode bili maksimalno zaštićeni.

Podešavanje uzdužnog položaja sjedišta: vozačko sjedište treba biti tako podešeno, da kad pritisnite papučicu kvačila do kraja, noga bude blago savijena u koljenu. Suvozačko sjedište uvijek podesite što je moguće više unazad.

Visina sjedišta: visinu vozačkog sjedišta podesite tako da imate što bolji pregled kroz vjetrobransko staklo. Visinu sjedišta podesite tako da uvijek ima najmanje 5 cm razmaka između glave i krova vozila. Naš savjet je da sjedite što niže. Tako ćete imati bolju kontrolu za upravljačem.

Nagib naslonjača: ugao naslona sjedišta podesite tako da sjedite što uspravnije, s cijelom površinom leđa i ramena prislonjenim na naslon, odnosno da naslon sjedišta bude otprilike pod uglom od 100-110 stepeni.

Nasloni za glavu: oni predstavljaju izuzetnu važnost u slučaju saobraćajne nesreće. Zato je izuzetno važno da nikad ne vozite bez njih. Naslon za glavu dobro je podešen kad je njegov gornji rub u ravnini s vrhom glave.

Podešavanje visine/dubine volana: volan podesite tako da vam ruke u položaju „9-3 časova“ na volanu budu blago savijene u laktovima. Udaljenost prsnog koša od upravljača mora biti najmanje 20 cm, kako u slučaju aktiviranja zračnog jastuka ne bi došlo do povreda. Takođe, prilikom podešavanja volana obratite pažnju na dobru vidljivost instrument-table, te da vam volan ne udara u noge.

NAPOMENA: vozačko i druga sjedišta podešavajte samo dok vozilo miruje, a motor je ugašen.