Huracan STO: Lamborghinijeva zvijer sa staze stigla na puteve

07:41, 23.11.2020.
Izvor: 24sata.hr
Novi model inspirisan je trkačkim automobilima Huracan Super Trofeo EVO i Huracán GT3 EVO koji su pobjeđivali na takmičenjima izdržljivosti u Sebringu i Daytoni. Ima 'samo' 640 KS, no među najbržima je na svijetu

Novi Lamborghini Huracán STO (Super Trofeo Omologata) je u osnovi trkački automobil koji je prilagođen korištenju na putevima. U vremenima kada mnogi automobili razvijaju i više od 1000 KS, njegovih 640 KS ne zvuči spektakularno, no druge karakteristike omogućavaju mu  da na trkačkoj stazi bude jedan od najbržih automobila današnjice.

Ubrzanja su spektakularna. Do 100 km/h stiže za tri, a do 200 km/h za devet sekundi. Maksimalna brzina mu je 310 km/h.

Spoljašni dizajn je u odnosu na klasične verzije dosta modificiran, a sve u svrhu postizanja aerodinamike koja će auto na višim brzinama što jače pritisnuti na put. Zbog toga ovaj Huracan s ogromnim spojlerom i drugim krilcima i izgleda poput auta koje je došao s trkačke staze. 

Auto se može kupiti sa sportskim ili pravim trkačkim gumama što dodatno potencira to da je prvenstveno namijenjen zabavi na stazi. Ova “igračka” za vrlo bogate stiže na proljeće a koštaće od 249.412 eura bez poreza.