"Folksvagen" traži pomoć od Vlade Njemačke

13:07, 29.04.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
"Folksvagen" je pozvao danas Vladu Njemačke da pomogne da se poveća potražnja za automobilima nakon što je pandemija virusa korona dovela do velikog pada profita najvećeg svjetskog proizvođača u prvom kvartalu, uz očekivanje lošeg rezultata i u drugom.

"Potrebna nam je brza odluka o podsticajima za kupovinu", izjavio je šef finansija Frank Viter uoči sastanka političara i lobista u Berlinu, na kojem će se razmatrati potencijalni stimulacioni plan.

Prodaja automobila značajno je opala širom svijeta pošto su mjere za zaustavljanje pandemije dovele do zatvaranja fabrika i prodajnih salona, zbog čega automobilskim kompanijama nedostaje novac za investicije.

"Folksvagen" je upozorio da će možda morati da preispita planirano povećanje dividende. Kompanija je u februaru predložila isplatu 6,5 evra po akciji, dok je 2018. godine isplaćeno 4,5 evra.

Viter je rekao da će odluka o dividendi biti donesena na godišnjem sastanku uprave firme i da će zavisiti od razvoja događaja tokom 2020. godine.

Očekuje se da će prodaja automobila ove godine oslabiti za 15 do 20 odsto na globalnom nivou.

"Folksvagen" je ranije ovog mjeseca saopštio da mu je prodaja u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine umanjena za 23 odsto, a profit za 81 odsto.