EasyJet zaključio godinu s gubitkom zbog pandemije koronavirusa

08:57, 24.11.2020.
Britanski niskobudžetni avioprijevoznik easyJet objavio je u utorak da je prvi puta otkada je osnovan zaključio fiskalnu godinu s gubitkom, ocrtavajući snažan utjecaj pandemije koronavirusa na sektor zračnog prijevoza.

U poslovnoj godini koja je završila u septembru kompanija je poslovala s gubitkom prije poreza od 1,27 milijardi funti (1,41 milijardu evra). U prethodnoj poslovnoj godini zabilježila je dobit od 430 milijuna funti.

Kada se isključe jednokratne stavke, gubitak je iznosio 835 milijuna funti i u skladu je s njihovom procjenom iz oktobra.

Ukupni prihodi više su nego prepolovljeni, na tri milijarde funti.

EasyJet trenutno leti sa samo 20 posto planiranih kapaciteta, a ističe da mu kratkoročna neizvjesnost ne dozvoljava objavu financijskih smjernica.

Više je puta ponovio da pozorno prati likvidnost, s obzirom na pogoršane izglede za putovanja u drugom valu pandemije koronavirusa, koji je posebno teško pogodio Evropu i SAD.

Naveli su i da će nakon razgovora s britanskom središnjom bankom i ministarstvom finansija uzeti dodatnu pomoć iz programa kriznog financiranja kompanija u koronakrizi kako bi lakše vraćali dugove i ublažili pritisak na bilansu.

Kako bi preživjela pandemiju, kompanija je pribavila više od milijarde funti prodajom i naknadnim zakupom aviona, uzela 600 milijuna funti vladinog kredita, ukinula 4.500 radnih mjesta i osigurala 419 milijuna funti od dioničara i najavila nove slične mjere. (autopress.hr)