Garage 78

Autoslalom: Šta je potrebno za ovu disciplinu i kako početi?

13:37, 01.10.2020.
Izvor: ATV
"Ovo je jedna od najjeftinijih sportskih disciplina u auto sportu", kažu nam članovi AK Garage 78 Banjaluka.

"Naravno, daleko od toga da je jeftino, ali kada se pogledaju sve ostale discipline, da se zaključiti da je ovo najpristupačnija, a vrlo vjerovatno i najsigurnija disciplina", dodaje Đorđe Sekulović, vozač žutog Reno Clia Sport, a ujedno i najtrofejniji takmičar gorepomenutog auto kluba.

Šta je potrebno za auto slalom?

Auto slalom (A09) je disciplina koja je izuzetno zanimljiva i za vozače i za gledaoce.

Baš zbog toga, ova disciplina je najprivlačnija za nove vozače, jer je pravilnikom omogućeno učešće automobila i vozača koji nemaju trkačku licencu.

"Za hobi-vozače, nećemo ih zvati amaterima, potrebno je da uplate startninu, imaju odjeću dugih rukava/nogavica, kacigu, registrovan automobil i važeću vozačku dozvolu B kategorije... I naravno, da stazu odvezu što brže i sa što manje porušenih čunjeva", kaže Filip Stambolić, ponosni vlasnik Honde Accord Type R, koju će i voziti na Auto DE-MI slalomu 10.10.2020. godine.

Recept za slalom

Slalom je većini poznat kao skijaška disciplina, a isti princip vrijedi i za autosport: vozač u što kraćem vremenu mora proći slalom vrata postavljena na cesti. Idealni početni automobil za slalom disciplinu je lagan i ima kratak međuosovinski razmak (Fiat Cinquecento, Fiat Seicento, Citroen AX, Citroen Saxo, Peugeot 106, Renault Clio...lako je zaključiti kakav tip auta je najpoželjniji).

Takođe, bitno je imati dobre gume i dobar ovjes. Naravno, poželjni su kratki prenosni omjeri i šper diferencijal. I kao u svakom hobiju i sportu, nebo je granica (tehnološki i finansijski) dok god se poštuje pravilnik za tehničke karakteristike vozila.

Ali, dovoljno je imati interesa i automobil te ovakav sport ne mora biti finansijska rupa bez dna.

"Slalom u Banjaluci se vozi na automotodromu Zalužani, koji je poznat po izuzetno dobrom asfaltu, a staza je duga nekih 1300 metara", priča nam Milan Božić, vozač Renault Megane RS Trophy, koji je svoj prvi autoslalom odvezao prije nepunih 15 dana u Trebinju. 

"Dotad sam u životu vozio karting, nekoliko trening vožnji na stazi u Zalužanima, ali osjećaj i adrenalin koji čovjek doživi tokom autoslalom trke je nevjerovatan. Nisam se proslavio, ali znam da će svaka naredna trka biti bolja i bolja", dodaje Milan.

U idealnim uslovima, najbolje bi bilo imati jedan automobil za svaki dan, a da se "vikend auto" koristi za trku. 

"Ja sam zajedno sa ekipom iz kluba restaurirao Golf mk1 iz 1979. godine. Nije najbrži, jer vozim klasu sa mnogo agilnijim automobilima. Međutim, prava je atrakcija za publiku, a i meni je uživanje kad znam da automobil starijim od 40 godina i dalje uspijeva da prođe najzahtjevnije zadatke koje stavim pred njega", kaže Amer Mundžić, koji se ovim sportom, kako kaže, počeo baviti možda i najviše zbog rivalstva sa prijateljom i klubskim kolegom Markom koji vozi Ladu iz 1984. godine.

Preporuke za učešće

Za druženje, zabavu i naravno, vožnju autoslaloma, priprema automobila slična je kao i za normalno korištenje. Automobilu neće škoditi redovni pregled ili servis. Kritične tačke su sistemhlađenja, ovjes, nivo ulja u motoru, stanje kočnica i guma. Pritisak u gumama je jedna od dvije stvari koje možete brzo i praktično bez troškova isprobavati i namještati namjenski za slalom.

Druga je težina automobila pa za slalom ne treba sipati pun rezervoar goriva, a i treba se riješiti nepotrebnih stvari iz pretinaca, gepeka i slično. Ovo potonje je izuzetno bitno, što zbog olakšavanja vozila, što zbog sigurnosti, jer ne bi bilo dobro da vam se ispod papučice kočnice nađe flašica vode koju ste ispraznili prije nekoliko dana. Takođe, pametno je skinuti privjeske sa ključa, jer u autoslalomu ima mnogo "volananja", pa da vam se ne desi da u sred vožnje slučajno ugasite automobil.

Poželjno je i da se opere auto, jer je mnogo lakše zalijepiti startne brojeve. Takođe, puno je lakše taj broj i skinuti nakon završene trke.

"Nebitno da li idete sami ili sa prijateljima, potrebno se spremiti kao za izlet. Bilo da vozite ili ne, ponesite rezervnu majicu, nešto dugih rukava, kišobran ili kabanicu. Iako slalom trka traje tek nekoliko minuta po automobilu, taj tip trke predstavlja cjelodnevnu avanturu koja se prepričava mjesecima", kaže nam Saša Ostojić, još jedan od "hondaša" u ovom auto klubu.

Osim vozila, potrebno je i da vozač bude spreman

Pravila ili smjernice za vožnju u na autoslalomu su:

  1. Vozačka dozvola, dugi rukavi i kaciga SU OBAVEZNI
  2. Tokom vožnje uzimati takve putanje da se iskoriste ravnice između vrata za ubrzavanje
  3. Popuštati kočenje paralelno sa zakretanjem volana za prva vrata
  4. Skretanje treba započeti prije samih vrata,
  5. Iako je autoslalom takmičarskog karaktera, treba se i zabaviti

Pored dobrih auta, mirisa benzina i provoda, ovakav događaj ima za cilj promociju bezbjednosti u saobraćaju

"Poenta organizovanja ovakvog događaja pored toga što je u pitanju takmičnje koje se boduje za Prvenstvo Republike Srpske, Šampionat BiH, je da se zaljubljenici u automobilizam nađu na jednom mjestu, razmjene iskustva, druže se, ali i da se podigne svijest o bezbjednosti u saobraćaju. Svaki dan imamo po nekoliko udesa koji su skrivili neiskusni vozači koji su precijenili svoje mogućnosti i mogućnosti automobila kojim upravljaju. Zbog toga je autoslalom disciplina na koju mogu da se prijave svi vozači i da odvezu trku u gotovo savršenim uslovima za testiranje vozačkih sposobnosti", poručuju iz AK Garage 78.