Američki proizvođač električnih automobila Tesla razmatra širenje u Evropi

  • 01.12.2020.11:16

Američki proizvođač električnih vozila Tesla razmatra širenje poslovanja u Europi modelom kompaktnog automobila koji bi bio namijenjen masovnom tržištu, rekao je izvršni direktor Elon Musk.

“Vjerovatno bi u Evropi imalo smisla raditi kompaktni automobil, možda hatchback ili nešto slično”, rekao je Musk u utorak na evropskoj internetskoj konferenciji o baterijama kojoj je domaćin bila njemačka vlada.

U SAD-u su automobili uglavnom veći jer Amerikanci vole velike automobile, dok su u Evropi obično manji, istaknuo je Musk, dodavši da je u Berlinu imao problema s parkiranjem svog pet metara dugog Tesla Model X-a.

“Vozio sam Model X po Berlinu i imali smo popriličnih problema s pronalaženjem parking mjesta na koje bismo stali.”

Američki proizvođač automobila trenutno u ponudi ima četiri modela automobila, uključujući srednju limuzinu Model 3 i srednje veliki sportski terenac Model Y.

Sva su njegova vozila nekoliko desetaka centimetara dulja od Volkswagenovog Golfa, evropske reference za kompaktne limuzine.

Za dvije godine kompanija namjerava na globalno tržište plasirati i električni kamionet “Cybertruck”, navodi Reuters. (autopress.hr)