4 razloga zbog kojih bi odmah trebalo da zamijenite zimske gume

14:30, 27.04.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Temperature su odavno "u plusu", a vulkanizerske radionice rade, pa nema razloga da zamjenu pneumatika ne obavite što prije.

Život u vanrednom stanju, u proteklih skoro dva mjeseca, odrazio se na sve, pa i naš odnos prema automobilima. Većina vozača, zbog toga, na točkovima svojih automobila još uvijek ima zimske gume, i pored toga što je obaveza njihove upotrebe prestala još 15. aprila.

Ova 4 razloga ukazaće vam zbog čega je neophodno da to što prije uradite:

1. Veća bezbjednost vožnje

Ljetnje gume su izrađene od posebnih gumenih jedinjenja koja ih čine tvrđim u poređenju sa jedinjenjima od kojih su napravljene zimske gume. Veća tvrdoća profila znači manju mogućnost deformacije blokova u profilu gazećeg sloja. Pri višim ljetnjim temperaturama, to dovodi do mnogo boljih performansi u poređenju sa zimskim gumama, a takođe utiče i na put kočenja. Zbog svega toga, ljetnje gume nude veću bezbijednost u vožnji po visokim temperaturama.

2. Ekonomičnost

Letnje gume imaju niži koeficijent otpora podloge od zimskih guma. To značajno poboljšava njihovu efikasnost u vožnji i utiče na smanjenje potrošnje goriva. Zbog toga su ljetnje gume ekološko i ekonomičnije rješenje, kako za planetu, tako i za vaš novčanik.

3. Manja buka

Ljetnje gume proizvode manje buke u vožnji u odnosu na zimske. Profil gazišta kod ljetnjih guma je mnogo tvrđi, zbog čega je manja deformacija samog materijala. To smanjuje nivo buke i čini ljetnje gume mnogo boljim izborom za udobniju ljetnju vožnju.

4. Otpornost na visokim temperaturama

Ljetnje gume su napravljene od gumene smjese koja je dizajnirana za širok raspon temperatura i različite uslove na putu. Vožnja sa zimskim gumama po toplijem vremenu (iznad 7 stepeni Celzijusa), po putevima lošijeg kvaliteta, na kojima se može naći sitnih kamenčića može da rezultira habanjem i napuklinama gazećeg sloja. Zbog mekoće gumene smješe od koje su izrađene, zimske gume su mnogo sklonije mehaničkim oštećenjima.