Lukač: Vraćamo policijsku šapku, pravimo centar za obuku

11:05, 20.11.2016.
Thumbnail

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će naredne godine kroz obnovu policijske uniforme biti vraćena šapka, koja jeste prvi simbol policajca.

Lukač je u intervjuu Srni naveo da će policija dobiti nove, prepoznatljive i kvalitetne uniforme.

"Nadam se da ćemo imati dovoljno sredstava da obezbijedimo uniformu svjetskog nivoa kakvu nosi policija u Engleskoj, SAD i drugim zemljama", rekao je Lukač.

On je naglasio da je opremanje MUP-a kontinuiran proces koji, osim nove uniforme, podrazumijeva i drugu vrstu opreme neophodne za izvršenje policijskih zadataka.

Lukač je najavio da će u narednoj godini biti realizovan i važan projekat izgradnje centra za obuku u kasarni "Zalužani", te očekuje da 1. juna prve organizacione jedinice MUP-a počnu sa radom u ovom centru.

On je dodao da će Narodnoj skupštini Republike Srpske biti upućen zahtjev za kredit od oko 6,5 miliona KM koji je potrebni da bivšu kasarnu pretvore u centar za obuku.

"To neće biti samo centar za obuku policije Republike Srpske, već će tu biti smješten i veći broj naših organizacionih jedinica, a koje će dobiti dovoljno prostora za efikasno funkcionisanje", istakao je Lukač.

On je naveo da je urađen projekat i da nakon odobrenja sredstava slijedi raspisivanje javne nabavke za radove, te na proljeće očekuje početak radova.

Kao novinu u organizacionom dijelu MUP-a, resorni ministar je najavio i promjenu centara javne bezbjednosti, ali i stanica javne bezbjednosti u policijske uprave.

"Smatramo da ćemo na taj način imati bolju pokrivenost cijele Republike Srpske i da će nivo rada i odgovornosti biti podignut na veći nivo", istakao je Lukač.

On je dodao da bi već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine trebalo da budu razmatrane izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, čijim bi usvajanjem MUP Srpske dobio policijske uprave.

"U našem okruženju, u Hrvatskoj, Srbiji, Federaciji BiH, već rade na takav način i moramo da pratimo u korak sve novine koje se dešavaju u policijskom radu", rekao je Lukač.

Rezultate rada MUP-a Srpske za deset mjeseci ove godine, Lukač ocjenjuje zadovoljavajućim u svim segmentima, posebno u smanjenju krivičnih djela, ali i smanjenju broja poginulih u saobraćaju.

"Nažalost, prošle godine smo imali oko 150 poginulih na putevima Srpske, a do ovog perioda taj procenat je manji za oko 30 odsto. Tome je doprinijela drugačija organizacija rada saobraćajne policije i mogućnost korištenja mobilnih radara koji nemaju mogućnost brisanja memorije, niti zaustavljanja vozila, tako da vozači ne mogu znati gdje će naići na radarsku kontrolu, biti evidentirani i sankcionisani ako ne poštuju saobraćajne propise", istakao je Lukač.

Lukač je izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja javnog mnjenja o povjerenju u policiju u BiH, koje je prezentovao Centar za sigurnosne studije, a prema kojima povjerenje u policiju u BiH ima više od 60 odsto građana, a najveći procenat vjeruje policiji Republike Srpske.

"Drago mi je što je MUP Republike Srpske na prvom mjestu kada je riječ o povjerenju građana. MUP Srpske je najveća policijska agencija u BiH. Nadam se da ćemo to opravdati u narednom periodu i dati građanima još više razloga da nam vjeruju", rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su završene pripreme za obilježavanje krsne slave MUP-a Srpske - Aranđelovdana, te da će biti organizovana promocija svršenih studenata Visoke škole unutrašnjih poslova, dodjela zahvalnica policajcima koji su u protekloj godini pokazali visok nivo profesionalnosti u radu, a određen broj policajaca biće promovisan u veći čin.

On je podsjetio da je povodom proslave krsne slave predstavljeno idejno rješenje centralnog spomen-obilježja za poginule pripadnike MUP-a koje će biti otvoreno na Dan MUP-a 4. aprila naredne godine.

"To zaslužuju svi poginuli pripadnici MUP-a koji su položili živote za Republiku Srpsku", zaključio je Lukač.