Luburić o prijavi: Nema govora da smo bili skuplji!

20:15, 20.11.2017.
Thumbnail

Ime Miće Milovanovića, direktora banjalučke Toplane i još pet lica našlo se u prijavi Uprave kriminalističke policije koju su podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Nezvanično, u prijavi su se našli vlasnik i direktor IDEAL kompani Nenad i Nataša Luburić, kao i vlasnik i direktor Bom Impeksa Željko Miljković Mitar Samardžija. Policija ih tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja. Sumnja se da su napravili materijalnu štetu od milion i 400 hiljada maraka, prilikom sklapanja fiktivnih ugovora o nabavci mazuta i lož ulja za Toplanu.

Direktor banjalučke Toplane, Mićo Milovanović danas nije bio dostupan za komentar, nije se javljao na mobilni telefon, ali ni na telefon u preduzeću. Za komentar nije bila dostupna ni PR služba Toplane.

Banjalučani će ovu grejnu sezonu pamtiti po izgradnji nove eko toplane, a prethodne dvije po nedostatku mazuta i lož ulja.

Nezvanično, policija sumnja da su vlasnici dvije firme, sa direktorom "Toplane", dogovarali da to preduzeće od njih kupuje mazut, a zaključivali ugovore o zajmu, na način da je mazut na kraju kupovan po puno većim cijenama od nabavnih. Za to vrijeme Toplana je imala sklopljen ugovor o nabavci mazuta sa firmom Higat.

Nenad Luburić, vlasnik firme Ideal Kompani, kaže da je iznenađen prijavom. Tvrdi i da nema govora da su imali veću cijenu.

"Tačno je da je naša firma isporučivala mazut Toplani u dvije grejne sezone, ali po znatno nižoj cijeni od prethodnih isporučilaca. U jednom dijelu čak i deset maraka po toni, u drugom dijelu smo bili isti ili niži. Mislimo da je vrlo nekorektno, jer smo spasili grad zadnje dvije godine od katastrofe koja je prijetila i da niko nije htio drugi da isporučuje mazut gradskoj Toplani bez garancija i svih ostalih zaštita koje se praktikuju kod plaćanja", navodi Nenad Luburić, vlasnik "Ideal kompani".

Priča o nabavci mazuta od Ideala posljednji put je u javnosti bila aktuelna početkom ove godine. I tada je u prvi plan isticano da je Toplana još ranije sklopljenim ugovorom omogućila monopolske cijene Higatu i da je nabavka od drugih dobavljača pokušaj da se spriječe ucjene određenih krugova.