Lozo za ATV: Izetbegović napravio auto go na sopstvenom terenu!

21:04, 22.05.2018.
Thumbnail

"Turska danas i ovdje u BiH nije nimalo slučajno, ni simbolički ni reapolitički. Ona traži uporište u obnavljanju svoje vojne, političke i ekonomske moći. I vidimo da ima neke plodonosne saveznike na ovim prostorima koji je dočekuju, pozivaju se na neki amanet", rekao je istoričar Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica gostujući u emsiji "Jedan na jedan" Alternativne televizije.

Govoreći o posjeti predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu, te održavanju njegovog predizbornog skupa najviše je odjeknula izjava, koja se ne čuje prvi put, a to je da je Alija Izetbegović ostavio Turskoj u amanet BiH.

"Ja ne znam koji je dio BiH taj amanet. Ako je neko spreman sebe da instrumentališe na teritoriji BiH i stavi se u službu nekoga po svaku cijenu, ne gledajući čak ni sopstvene interese poput ulaska u EU, onda mora računati da je to tih nekih 25-30 odsto koje je unio u BiH kakva danas postoji", kaže Lozo.

"Ja sam potpuno siguran da 90 odsto građana Sarajeva koji su bili ne znaju kako se zove partija predsjednika Erdogana.Dakle, to su neke simboličke i državničke poruke koje se simbolički žele poslati o prisustvu Turske", naveo je Lozo.

vlcsnap-2018-05-22-20h06m47s607

Navodi da je važno da treba biti jasan da takve stvari nisu dobrodošle na teritoriju RS.

"Evidentno je to pozivanje na cjelovitost BiH, nikad ostvareno, u stvari nam govori da neko ko zamišlja taj put u EU ga može zamišljati sa tog svog dijela. Koliko je taj put ostvariv upravo preko veze sa Turskom koja 25 godina pokušava da ostvari taj put u nedođiju, govori o spremnosti elite jednog lidera da svoje lične interese veže za takav jedan pravac, ne gledajući interese sopstvenog naroda", pojašnjava Lozo.

Komentarišući Izetbegovićev nastup i obraćanje u Zetri, Lozo kaže da je Izetbegović takvim ponašanjem napravio jedan auto gol na sopstvenom terenu i da je doprinio do nekih podjela koje se pobijaju u okviru njegovog naroda.

"Ako su nekome u interesu ovakvi auto golovi onda mi to možemo da posmatramo sa strane. Ovakvo ponašanje je zaista evidentno. Evidentno je da se Izetbegović koji priča o amanetima dobro ne snalazi i da nekada interes manje grupe stavlja iznad interesa svoje zajednice o kojoj on samo zamišlja. Ovo je pokazalo koliko je realna priča o BiH i nekoj njenoj zajedničkoj budućnosti  kada se jedan stranački skup pretvara u skup jedne nacionalne grupe koja priziva drugu zemlju da bude aktivno prisutna na ovim prostorima. A u isto vrijeme optužuje  susjedne zemlje za agresiju", navodi Lozo.

vlcsnap-2018-05-22-20h44m50s621

"Ako je nekome zaista u interesu zaoštravanje situacije, a vidim da jeste, naše je  da moramo imati jasan odgovor na takvo nešto i prije svega ne dozvoliti ugrožavanje RS koja je garant našeg opstanka na ovom prostoru ", navodi Lozo.

Govoreći o Srbima Lozo je rekao da se uvijek ne mogu očekivati burne reakcije.

"Mi ne možemo nikome zabraniti da se samodefiniše i odredi kako hoće,ali moramo imati, prije svega u naučnom smislu, odgovor na taj identitetski inženjering gdje se prekraja prošlost, i iz tih činjenica dobijete da ste vi agresor na teritoriji koju naseljavate vijekovima. Mi se sami nekada u tom identitetskom smislu odričemo nekih svojih vrijednosti na ovom području i ne držimo dovoljno do toga", kaže Predrag Lozo.

vlcsnap-2018-05-22-20h52m42s108

Na pitanje zašto dolazi do suprotstavljanja istorijskih istina na prostorima BiH Lozo kaže da je istorija politički upotrebljiva roba te da zloupotreba nauke od strane politike dovodi do sukoba.

(ATV)