Lokalna samouprava pred poslanicima: Nikad više amandmana!

19:10, 12.10.2016.
Thumbnail

Neuspješan pokušaj opoziva načelnika ili gradonačelnika. Neusvajanje budžeta ili blokada lokalne skupštine duže od šest mjeseci. Samo jedan od ta tri razloga biće dovoljan da Narodna skupština Republike Srpske raspusti parlament opštine ili grada.

"Mislim da smo napravili ogoroman iskorak, jer zbog nedostaka političke mudrosti da se napravi iskorak i stvarii riješe na političkom nivou gdje im je i mjesto, rješenja su se tražila pravnim putem, to nije bilo moguće", kaže Lejla Rešić,ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Iako su na najvažniji novitet zakona o lokalnoj samoupravi potvrdno klimnuli glavom, najviše zamjerki na ostatak teksta imali su budući lideri lokalnih zajednica. Prvi je ustao novi gradonačelnik Banjaluke.

Igor Radojičić i ranije je kritikovao pojedine odredbe tog zakona, ali je sada imao i razlog više.

"Moram istaći svoj lični stav, to nije stav kluba. Mislim da rješenja koja se odnose na imenovanje i izbor načelnika odjeljenja su vratila se na stari, sadašnji status i da je to najkomplikovanije moguće rješenje. Lakše je izabrati Vladu Republike Srpske nego načelnike odjeljenja", kaže Igor Radojičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Amandmanima SNSD-a koji se, između ostalog odnose na smanjenje kriterijuma za dobijanje statusa grada sa 60.000 na 50.000 stanovnika, pridružili su se oni iz opozicionih redova. Tako bi uskoro najprije Gradiška mogla da dobije status grada.

Iz SDS-a tvrde da načelnik opštine sam treba da donosi odluku o sistematizaciju radnih mjesta i da mu za to ne treba dozvola resornog ministarstva. O tome je naročito brinuo budući načelnik Istočne Ilidže.

"Najveći broj zaposlenih koji radi u tim jedinicima lokalne samouprave rade u administartivnim službama, ko će ostati tamo da živi, mi imamo negativan trena raseljavanje. Ko će tamo ostati da živi", rekao je Marinko Božović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Da je na njihovom mjestu možda bi i Dragan Čavić drugačije govorio. Ipak lider NDP-a tvrdi da bi osim zakona o lokalnoj samoupravi trebalo promijeniti čitav set zakona, kako bi opštine i gradovi, mogli da funcionišu. Zna i od čega bi počeo.
"25% iz budžeta gradova može ići na bruto pklate i naknade, pa vi zaposšljavajte koga hoćete, potpuno besmisleno i nama gradovi i opštine uzimaju preko pedest odsto, evo Vam Banjaluke", kaže Dragan Čavić, šef kluba poslanika NDP-a.

Ukoliko dođe do raspuštanja lokalnog parlamenta, odluke će donositi privremeno tijelo, u kome će, osim načelnika, sjediti po jedan predstavnik resornog i ministarstva finasija.

Po prijedlogu novog zakona, gradovi dobijaju nove povjerene dužnosti. Naplatu prihoda od poreza na nepokretnosti i umjesto Pravobranilaštva, samostalno zastupanje pred sudovima.